Kultur

Världens bäste ledare?

MARCELO BIELSA Foto: Action Plus Sports/Alamy Live News

Kan världens businesschefer lära sig något från idrotten?

En fotbollsledare som fått stor uppmärksamhet för sitt innovativa sätt att bygga fungerande team är Leeds tränare Marcelo Bielsa – även kallad El Loco (Galningen) för sin minst sagt intensiva personlighet och agila ledarskap.

Bielsa har Chiles och Argentinas landslag på meritlistan, ledde Athletic Bilbao till final i Europa League och tar nu Leeds till nya nivåer i Premier League. The Guardian har analyserat tränarens ledarstil och här är några fantastiska exempel:

• Träningsanläggningen hade en 25 meters-pool som man inte haft råd att fylla på flera år. Bielsa investerade 2,5 miljoner i att renovera bassängen och fylla den. ”Det handlar om psykologi. Vad säger det om oss som klubb om vi inte ens har pengar att fylla poolen?”

• På kvällarna skickar han peppande lovord på Whatsapp om vad som varit bäst de senaste träningarna så att spelarna somnar med en positiv känsla. Kritik skickar han tidigare på dagen.

• Varje dag skickar han också artiklar och godbitar ur de psykologiska självhjälpsböcker han ständigt läser. Om bara en spelare tar till sig något nytt har det varit värt det.

• Bielsa byggde om parkeringen vid träningsanläggningen eftersom den var så trång att den förstörde spelarnas humör och koncentration.

• Bielsa lät måla en blå linje på gatan från sitt hus till träningsarenan så att han skulle slippa koncentrera sig på vägen när han cyklar till jobbet.

Kort och gott, employer branding i världsklass.

Publicerat 01.12.2020