Kultur

Världens bästa stad

Den ligger soldränkt vid Medelhavets strand och bjuder oförglömlig arkitektur och kulinariska pärlor. Spanska Barcelona har korats till världens bästa stad av den brittiska tidningen The Telegraph.

Utsikt över staden från Park Guell i Barcelona
Nummer 1. Barcelona kombinerar Medelhavets charm och matkultur med oslagbara nivåer av kultur och design. Foto: Shutterstock.

Barcelona följs av australiska Sydney och Kapstaden i Sydafrika på topplistan som tagits fram med stor noggrannhet: Först valdes 50 kandidatstäder ut baserat på uppgifter från tidningens reseexperter samt läsarundersökningar. Listan kom att sträcka sig från Auckland till Toronto via Tel Aviv.

Operahusutsikt med vacker himmel
Strandpromenader, lokala marknader och en vibrerande mat- och vinkultur gör att Sydney i Australien hamnar högt på listan över världens bästa städer. Foto: Shutterstock.

Därefter samlades data om de 50 städerna in i en rad kategorier: Hur praktiska är metropolerna att besöka? Hur kulturellt och historiskt framstående är de? Och – hur ren är luften, hur säkert är det att vistas där och hur lyxigt kan man ha det?

Med dessa uppgifter i bagaget skapades ett poängsystem – och en vinnare korades. Barcelona sopade mattan med de övriga med god marginal.

Kapstaden utsikt från havet
Konstgallerier, hippa barer och designbutiker – allt mot en kuliss av hav, Taffelberget och dramatisk historia. Kapstaden i Sydafrika platsar också på listan över världens bästa städer. Foto: Shutterstock.

Här är tio-i-topp-listan, inklusive The Telegraphs bästa aktuella tips för respektive stad.

PlatsStadTips
1BarcelonaKreativa The Hoxton öppnar efterlängtat hotell i Poblenou.
2SydneySydneys egen konstbiennal pågår en bit in på sommaren.
3KapstadenNya kulinariska pärlan Pier vid Victoria and Alfred Waterfront.
4LissabonCura, nya restaurangen på Four Seasons Hotel Ritz
5VenedigDen 59:e Venedigbiennalen pågår fram till slutet av november.
6Los AngelesNya filmmuseet Academy Museum of Motion Pictures.
7DubaiAura Skypool, den evighetspool som är högst belägen i världen.
8LondonDet nyöppnade hotellet One Hundred Shoreditch.
9VancouverNya museet Monova, som belyser Kanadas historia.
10FlorensUtställningen Donatello: The Renaissance på Palazzo Strozzi.

Så, hur gick det för de nordiska städerna? De som kvalade in på kandidatlistan var Stockholm, som kammade hem en elfteplats, och Köpenhamn som landade på plats 30.

Publicerat 28.06.2022