Kultur

Världen i korthet

Med nanorobotar i huvudet kommer vi bli en miljon gånger smartare, andrahandsvärdet på lyxklockor faller och svenskar är missnöjda med digitala möten. Vi berättar även historien om japanen som har betalt för att göra ingenting… Där är några minnesvärda nedslag ur nyhetsfloran i juli.


kvinna som badar i pengar
Jodå, visst blir man glad av pengar. Det är numera vetenskapligt bevisat. 

LYCKAN I LÖNEKUVERTET. Jo, man blir lyckligare av pengar. Matthew Killingsworth, forskare vid Wharton School i USA, har en publicerat en rapport i Proceedings of National Academy of Scienes, där han visar på att för de flesta människor så ökar den allmänna lyckan successivt när förmögenheten växer. Detta går på tvärs mot tidigare studier som pekar på att lyckan planar ut vid en årlig inkomst på runt 100 000 dollar.


Anant Ambani och Radhika Merchant spenderade lite mer än vanligt när de knöt hymens band i Indien. Bildkälla: www.edition.cnn.com/style.

IFRÅGASATT BRÖLLOP. När den indiske miljardärssonen Anant Ambani gifte sig med sin Radhika Merchant den 14 juli sparades det inte på krutet. Anants 10 bestmen fick till exempel varsin specialtillverkad Audemars Piguet-klocka till en sammanlagd kostnad av 15 miljoner kronor. Rihanna, Justin Bieber och Katy Perry var bara några av många artister som flögs in för att underhålla. Totalt lär festen, dit 16 000 var inbjudna, ha kostat runt 6 miljarder svenska kronor.

Säkert roligt för de som var där, men familjen Ambani har fått hård kritik för att ha bristande kontakt med den sociala verklighet som råder för flertalet i Indien.

Enligt organisationen Oxfam är Indien världens mest ojämställda land. En procent av befolkningen kontrollerar 40 procent av förmögenheten.


Rolexklocka med en fallande graf som ligger över bilden
Klockor faller, börsen stiger. De senaste åren har andrahandsvärdet fallit stadigt på exklusiva klockor. 

INTE TID FÖR KLOCKOR. The Bloomberg Subdial Watch Index, som följer de 50 största klockmärkena i lyxsegmentet, visar att priserna på märken som Rolex och Patek Philippe fortsätter att falla på andrahandsmarknaden. Totalt i år har priserna rasat med 8 procent och sett över en tvåårsperiod är priserna ner med 23 procent. Samtidigt har börsen gått starkt. Bara i USA är S&P 500 Index upp med 20 procent det senaste året.


människa och hund
Talesättet stämmer verkligen – men är det hunden som blir som sin ägare eller ägaren som blir som sin hund? Därom tvister de lärde. 

HUNDEN HÄRMAR. Sådan husse/matte, sådan hund – brukar man säga. Men ny forskning visar att detta är inte bara ett talesätt, utan hundar tenderar verkligen att utveckla personligheter som speglar sina ägares. Studien, som genomfördes av forskare vid Michigan State University, analyserade över 1 600 hundägarpar och upptäckte anmärkningsvärda likheter i egenskaper som extroversion, öppenhet och neuroticism.

Resultaten tyder på att miljön och ägarens känslomässiga tillstånd har ett stort inflytande på hundens beteende och temperament.

Men det visste ju alla vi hussar och mattar sedan tidigare!


futuristisk hjärna med robotar
Om drygt tjugo år är du en miljon gånger smartare. Det tror i alla fall Ray Kurzweil.

LYSSNA PÅ DIN INRE NANOROBOT. Tycker du att teknikutvecklingen går fort? Den kände futuristen Ray Kurzweil ser framför sig en banbrytande framtid där nanorobotar i våra hjärnor kommer att utöka vår intelligens en miljon gånger fram till 2045. En utveckling som kommer bana väg för singulariteten, alltså när den artificiella intelligensen kommer springa förbi människans.


Samsung Electronics reklam i tunnelbanevagn
Apple-butiken ligger i … Samsung Galaxy Station. Genidrag. Foto: Samsung Electronics.

SAMSUNGS PR-TRICK. När Apple öppnade sin första butik i tunnelbanan i Kuala Lumpur så svarade Samsung med ett humoristiskt genidrag. Man har köpt upp alla reklamplatser och har bokstavligen tapetserat hela stationen med Samsung-affischer, från väggar och tak till hissar och rulltrappor. Och inte bara det: Man har även köpt namnet till stationen. Så ska du ta dig till Apple-butiken i Kuala Lumpur måste du åka till Samsung Galaxy Station…


Stor grupp kvinnor i vänskap som njuter av en fest på terrassen och skålar med rött vin
Artiga australiensare. I genomsnitt ägnar aussies 45 minuter åt att tacka värdparet efter en fest eller en middag.

TACK FÖR EN FANTASTISK MIDDAG! En undersökning från Time Management Institute visar att australiensare när de lämnar en fest ägnar 45 minuter åt att tacka värdparet och säga hejdå till övriga gäster. Med tanke på att australiensare i genomsnitt går på 25 kalas om året så finns det tid att tjäna. Om de i stället skulle smita ut bakvägen i tysthet skulle de spara två hela dagar… Men oj, vad mycket tråkigare det skulle bli.


Shoji Morimoto
Att ta betalt för att bara följa med har hittills inbringat cirka 300 000 kronor. Men hur kul kan det vara? Bildkälla: Shoji Morimoto / twitter/X.

VÄRLDENS LÄTTASTE JOBB. Shoji Morimoto är en 38-årig man från Tokyo som har ett unikt jobb, ett jobb som nog en del önskar att de hade. Han tjänar pengar på att göra ”ingenting”. Han ber om 10 000 yen (cirka 600 kronor) för varje gång någon bokar honom. I uppdraget ingår då att han följer med och shoppar, äter middag eller går på promenader. Vid tilltal svarar han enstavigt med några få ord.

Kan det verkligen vara en lönande verksamhet? Morimoto har haft över 5 000 kunder sedan han började för några år sedan.


varuautomater för försäljning av ammunition
Land of the free? Nu kan kunder i Alabama köpa ammunition i varuautomater. Bild: American Rounds.

EN RIKTIGT DÅLIG IDÉ. Två livsmedelsbutiker i Alabama har fått tillstånd att installera varuautomater för försäljning av ammunition. Bolaget bakom satsningen heter American Rounds och använder ansiktsigenkänning för att verifiera en köpares ID och ålder. Som om vi inte har nog med problem med skjutningar.


Mötesförbudsskyltar
Digitalt eller fysiskt? Nej tack, helst inte alls – i alla fall om du frågar svenskarna. 

TEAMSMÖTE ELLER SES FYSISKT? Sju av tio svenskar är missnöjda med digitala möten och efterlyser tydligare syfte och struktur, allt enligt en färsk SIFO-rapport. Samtidigt tycker majoriteten att fysiska möten tar för lång tid och är svåra att få ihop schemamässigt. Allra helt skulle de vilja slippa möten helt och hållet, då man anser att de sällan tillför något och inverkar negativt på produktiviteten.


bilen RB17
Red Bulls nya personbil kostar runt 70 miljoner kronor. Men ger den dig vingar? Foto: Red Bull.

SNABB TJUR. Läskedrycksgiganten Red Bull har under många år haft ett av de ledande Formel 1-stallen. Nu ger man sig för första gången in på personbilsmarknaden. Superbilen RB17 är resultatet av två decenniers racinginnovation. Men så kostar den också därefter. Runt 70 miljoner kronor lär prislappen landa på. Det tvåsitsiga kraftpaketet, designat av F1-legenden Adrian Newey, har en kolfiberkonstruktion, en V10-motor och en överlägsen prestanda.


Svenska pengar
Det krävs inte speciellt mycket för att tillhöra de femtio rikaste procenten i världen.

42 100 kronor. Mer än så krävs inte för att man ska tillhöra de 50 procent rikaste i världen… Detta enligt undersökningen Global Wealth Report från Credit Suisse Research Institute.


Bild, där inget annat nämns: Shutterstock

Publicerat 28.07.2024