Världen i korthet
Läs om arbetsgivaren som drar av på lönen vid toalettbesök, Patek Philippes nya klockkollektion och en ny undersökning om ekonomisk otrohet. Plus att vi uppmärksammar den italienske konstnärens osynliga skulptur… Där är några minnesvärda nedslag ur ny nyhetsfloran.
INGEN SKITSAK. Det är kanske inte konstigt att en klocktillverkare har koll på hur många timmar de anställda arbetar. Men möjligen drog den schweiziska klocktillverkaren Jean Singer & Cie det hela lite för långt. Ledningen ville dra av lön för varje minut de anställda tillbringade på toaletten, och drog ärendet till domstol – som gav arbetsgivaren rätt. Det visade sig att det finns en lucka i den schweiziska arbetslagstiftningen. Arbetsgivare är inte skyldiga att erbjuda anställda möjlighet att uträtta sina behov, och behöver därför inte betala dem för den tid de tillbringar ”på tronen”. Än har dock inte sista ordet sagts – fackföreningar och politiker efterlyser nu nya lagar.
LÖNANDE SKÄRMTID. ”Tack mamma och pappa för datorn och den obegränsade skärmtiden under 80- och 90-talen. Ni hjälpte mig att hitta min passion”, sa en glad Magnus Villson, vd för Playground Tech, när han tog emot pris på Dagens Industris Gasellgala.
40-TIMMARS ARBETSVECKA? Tycka vad man tycka vill om Elon Musk, men han ligger inte på latsidan. Under en och samma oktobervecka kampanjade han för Donald Trump, åkte en självkörande taxi på ett event och lanserade en självkörande buss med plats för 20 personer. Dessutom lyckades hans rymdbolag Space X med mästerstycket att skjuta upp en raket och landa den på samma punkt den sköts upp ifrån. Plus att han presenterade den nya hemroboten Tesla Bot Optimus Gen 3. Allt detta inom loppet av fem dagar.
Vad gjorde du i oktober?
EKONOMISK OTROHET. Även mellan hemmets fyra väggar kan pengar vara en känslig sak att prata om. En nyligen genomförd undersökning av Kreditkortslistan visar att 22 procent har någon gång ljugit för sina partners om ekonomiska frågor. 10 procent har dolt ett kreditkort från sina partner. 22 procent känner sig svikna av sin partners ekonomiska vanor.
LÖNANDE KLOCKINVESTERING. För den som vill ha en Patek Philippe-klocka runt handleden gäller det att ha ett stort tålamod, då väntetiderna är flera år. När Patek Philippe släppte tre nya klockor häromveckan var det första gången på 25 år som man kom med en ny modellserie. Runt en miljon kronor får den hugade räkna med att betala för något av uren i den nya Cubitus-kollektionen. Mottagandet har dock varit blandat bland klockentusiaster, vilket inte har hindrat att priserna på andrahandsmarknaden har skjutit i höjden och både två- och tredubblats.
HANDKLAPP FÖR MILJONER. Det kan vara den bästa timlönen någonsin. Enligt Lewis Bryon, fotbollsspelare som numera spelar för Crystal Palace, hade Neymar en överenskommelse med sin förra klubb PSG om en ersättning för varje gång han applåderade publiken. Storleken på ersättningen: 200 000 euro, det vill säga drygt två miljoner kronor. Anledningen var att PSG var bekymrade över att brasilianaren inte hade någon bra relation till klubben och dess fans.
FIN PÅ MÅNEN. Nästa gång som astronauter kliver ut på månen så är det i skräddarsydda rymddräkter från italienska modehuset Prada. Rymdfärden, Artemis 3, är planerad till september 2026, vilket blir första gången sedan 1972 som människan sätter sina fötter i måndammet.
TIDSRESAN. Venus Aerospace kommer i början av nästa år dra igång de första testerna med ett hypersoniskt flyg som kan avverka sträckan London–New York på en timme. Detta tack vare en hastighet på upp till Mach 6, vilket är lite drygt 7 000 kilometer i timmen. Det blir en annorlunda känsla att komma fram till New York fem timmar innan man reste från London…
OSYNLIGT VERK. Den 3 november fyllde den italienske konstnären Salvatore Garau 70 år. Vi gratulerar på högtidsdagen och påminner om den gången när han för tre år sedan sålde verket Lo Solo för 15 000 euro. Det anmärkningsvärde är att Lo Solo är en osynlig skulptur som förvaras i en stor glaslåda. Vilket väl får sägas vara den ultimata bekräftelsen på att vad som är konst eller inte vilar i betraktarens ögon.
ENERGIRIKT MEJL. ChatGPT har i dag över 200 miljoner användare. Men det är också en tjänst som kräver stora mängder energi. Visste du att om du skriver ett mejl på 100 ord med hjälp av ChatGPT så drar det lika mycket energi som att ladda en mobiltelefon sju gånger. Bara för att kyla av servrarna går det åt en halvliter vatten.
Källa: The Times
Bilder där inget annat nämns: KAI
Publicerat 29.10.2024