Kultur

Världen i korthet

Cartiersmycken för 13 dollar, Stockholmskrog i kötthimmeln, mikrobil gör succé och historien om trädgårdsmästaren som fick ärva 120 miljarder kronor… Där är några av nedslagen från en händelserik månad. Klicka och läs vidare!


mobil med telefonnumret i fönstret
9,5 miljoner kronor blev prislappen när ett sim-kort med ett speciellt nummer auktionerades ut i Dubai. Bild: Jess.

VÄRLDENS DYRASTE MOBILNUMMER. När ett sim-kort såldes för lite drygt 9,5 miljoner kronor i Dubai nyligen, var det knappast oväntat. Sedan en tid tillbaka är det högsta mode bland Förenade Arabemiratens allra rikaste att samla på registreringsskyltar och mobilnummer som upplevs som unika.

Registreringsskylten med numret AA8 auktionerades ut för 104 miljoner kronor, till exempel. F55 och V66 såldes för dryga tio miljoner vardera. Detta var dock, ska påpekas, under en välgörenhetsauktion där alla pengar gick till att bekämpa hungersnöd i världen.  

Så var inte fallet med det rekorddyra mobilnumret. Dessutom blir det svårt att använda numret, eftersom hela världen nu känner till det: 00971 (0)58 77 77 777. Sju sjuor alltså. Hälsa!


Cartiers örhängen och mannen som köpte dem
Det lönar sig att vara snabb och envis – fråga bara mannen som köpte ett par felmärkta örhängen för 13 i stället för 13 000 dollar. Foto: X/LordeDandy

SMYCKEN MED RÖD LAPP. Ett tekniskt fel på Cartiers hemsida gjorde att ett par örhängen som normalt kostar 13 000 dollar salufördes för 13 dollar. En mexikansk doktor vid namn Rogellio Villareal upptäckte misstaget och beställde snabbt ett par till sin hustru. Cartier försökte initialt ogiltigförklara ordern, men har nu tvingats backa sedan doktorn fått rätt i domstol, som slår fast att han bara behöver betala 13 dollar.


Champagenflaska sticker upp ur en väska
Väskor och champagne är nu Frankrikes största exportvaror. Bild: KAI

BUBBEL & VÄSKOR. Världen kan inte få nog av lyx. Franska familjeföretaget LVMH med dotterbolag som Louis Vuitton, Christian Dior och Moët Chandon stod i fjol för 4 procent av Frankrikes totala export. Jämförelsevis svarade hela jordbrukssektorn för 3,2 procent. Mer populärt med handväskor än plogar, så att säga.


Steve Wozniak och Steve Jobs sålde en bil och en dator för att ha råd att utveckla sin första dator. Foto: Melena Joe/Apple Computer, 1976. Courtesy of Gwen Bell. Källa: CHM.

DET VAR EN GÅNG. När man hör om alla framgångsrika entreprenörer så är det lätt att glömma hur allt började. Som för Apples grundare Steve Jobs och Steve Wozniak. För att ha råd att tillverka sin första dator, Apple 1, sålde de sina dyraste ägodelar. Jobs gjorde sig av med sin Volkswagen-buss och Wozniak sin dator från Hewlett-Packard. Försäljningarna inbringade 2 000 dollar. Resten är, som det brukar heta, historia.


Oliver och Mertin med en Microlino
Oliver och Mertin med en MicrolinoTut-tut! Den är liten, den är söt och den är populär. När pyttebilen Microlino lanserades såldes 35 000 exemplar innan den ens fanns. Bild: The Ouboters.

SÖTCHOCK I TRAFIKEN. 1999 skapade entreprenören Wim Ouboter den första moderna kickscootern. Första året sålde man smått osannolika 80 000 kickscooters om dagen över hela världen. Det blev starten för det tyska företaget Micro, vars affärsidé är att ta fram produkter runt mikromobilitet, det vill säga transportmedel som ska underlätta hur vi människor rör oss i städer. Nu lanserar företaget sin första bil. Det är Wims söner Oliver och Mertin som har ritat och står bakom konstruktionen av den pyttelilla bilen Microlino. Den är självklart eldriven (räckvidd 228 kilometer) och byggd utifrån idén om att traditionella bilar i vardagen bara används av 1,2 personer och endast körs 35 kilometer om dagen. Redan innan produktionsstart såldes 35 000 bilar.


Nicolas Puech och en trädgårdsmästare
Att stöta sig med familjen när man driver familjeföretag kan få dyra konsekvenser. Foto: Nicolas Puech/Facebook och Shutterstock.

TRÄDGÅRDSMÄSTARE PÅ GRÖN KVIST. Det har sina sidor att driva familjeföretag – och det är inte alltid så lätt att hålla sams… Efter en bitter intern strid avgick för några år sedan Nicolas Puech, en av de mer inflytelserika arvtagarna, från det franska modehuset Hermès styrelse. Samtidigt uttalade sig många familjemedlemmar kritiskt om den åldrade patriarkatens inställning till Hermès framtid. Nu verkar dock Nicolas Puech ändå få sista ordet, då han låtit adoptera sin 51-årige trädgårdsmästare och har testamenterat hela sin förmögenhet till honom, cirka 120 miljarder kronor samt fastigheter över hela världen.


En överkryssad väskhög
Kansai International Airport har svart ninjabälte i att hålla reda på bagage.

ENDAST I JAPAN. Har det hänt att du stått och svurit på en flygplats över att ditt bagage blivit borttappat? En sak är säker, då har du inte befunnit dig på Kansai International Airport, som är matarflygplats åt Osaka, Kobe och Kyoto. Där kan man nämligen stoltsera med den smått osannolika bedriften att sedan flygplatsen invigdes 1994 har man under 30 år inte tappat bort ett enda bagage. Enligt talespersonen Kenji Takanishi finns det ingen magisk formel bakom den lyckosamma bagagehanteringen annat än motiverade och respektfulla medarbetare.


Glada medarbetare på kontoret
Att dricka en öl eller två med sina kollegor är inte bara trevligt – det lönar sig också.

DAGS FÖR EN AW? Att ha roligt på jobbet är inte bara trevligt – det är också lönsamt. Enligt en undersökning från analysföretaget Brilliant Future, som bygger på lönsamhetsdata från 84 verksamheter i Sverige, syns en tydlig korrelation mellan lönsamhet och en kultur med glada medarbetare som delar samma värdegrund. I snitt är lönsamheten 20 procent högre än på mer surmulna bolag.


Fint kött i en låda
Svenska krogen AG i Stockholm är världens nionde bästa köttrestaurang. Bildkälla: Livets Goda

SUGEN PÅ EN KÖTTBIT? Sedan år 2019 listar prestigefulla The World’s Best Steak Restaurant världens bästa köttrestauranger. På den senaste rankingen tar sig Stockholmskrogen restaurang AG in på en 9:e plats. AG kan bland annat stoltsera med en egen köttsommelier och på menyn står mer än 40 olika sorters nötkött.


Kollage: Scarlett Johansson och en hand som håller i en mobil med openai i skärmen
Härma inte Scarlett Johansson – då hamnar du i rätten. Men Sam Altman har nog råd att betala rättegångskostnaderna.

ÄR DET SCARLETT? Ett växande problem med AI är så kallade AI-klonade röster. Man ”stjäl” helt enkelt någons röst och använder den i ett annat sammanhang. Nyligen har skådespelerskan Scarlett Johansson stämt OpenAI, bolaget som har lanserat ChatGPT. Bakgrunden är den att OpenAI:s vd Sam Altman kontaktade skådespelerskan och frågade om hon var intresserad av att låna ut sin röst till företagets chatbot.

”Sam Altman sa att min röst var perfekt för att överbrygga avståndet och skapa trygghet och trovärdighet mellan ett tech-företag och konsumenterna. Jag avböjde dock erbjudandet”, säger Scarlett Johansson till Bloomberg.

Detta verkar dock inte ha hindrat OpenAI. När chatboten lanserades för ett tag sedan lät den på pricken som Scarlett Johansson. Fortsättning följer i rätten!


handavtryck

BETALA MED HANDEN. Amazon One är ett nytt betalsystem som Amazon nu testar i livsmedelskedjan Whole Foods butiker. Kunderna kan betala med ett avtryck med handflatan, som är kopplad till ett kreditkort.


Bild: Shutterstock, där inget annat nämns

Publicerat 23.05.2024