Kultur

Världen i korthet

Beckhams havererade bilaffär, lyxigaste undervattensrestaurangen, stjärnarkitektens exklusiva klocka och när Elon Musk gav Northvoltgrundaren Peter Carlsson ett omöjligt uppdrag… Där är några av nedslagen från en händelserik månad.

Bildspel med alla händelser

Hassell rymdvardagsrum
Snart bor människor på månen – på riktigt. Så här kan boendet se ut, enligt arkitektbyrån Hassell. Bild: Imigo.

ALLA VILL TILL RYMDEN. Arkitektbyrån Hassell – som bland annat ritat den stora hamnterminalen i Doha och landmärket Park Avenue Center i Shanghai – har gjort ett förslag på hur en månbas skulle kunna se ut. Projektet är beställt av den europeiska rymdorganisationen ESA och består av uppblåsbara moduler. Sammanlagt ska 144 människor kunna bo i modulerna som ska innehålla bostäder, restauranger, växthus och idrottshallar.


Jeff Bezos framför ett McDonalds
Många börjar sina yrkesliv med att vända burgare på McDonalds eller liknande restauranger – så även Jeff Bezos. Bildmontage: Shutterstock.

EN MCBEZOS & CO, TACK. Alla börjar vi någonstans – så även Jeff Bezos, som började sin resa på McDonalds mot att bli världens näst rikaste man. Han återkommer ofta till att det var där han lärde sig arbetsledning, att ta eget ansvar och att ha kul på jobbet. Han prisar speciellt chefen han hade, som lyckades få ett gäng tonåringar fokuserade, samtidigt som han tillät dem att ha roligt. Dessutom lärde han sig att knäcka ägg med en hand.

”Mitt favoritskift var lördag morgon. Det första jag gjorde var att hämta en stor skål och knäcka 300 ägg i den.”


uppbruten modell av Tesla i atomer
Det finns många sätt att räkna ut kostnader: kronor, ören, timmar och – om man är Elon Musk – atomer.

KOSTNADEN I ATOMER. Northvolts grundare Peter Carlsson medverkade nyligen i podcasten InGoodCompany, som görs av den norska oljefonden. Han fick då frågan om vad han lärde sig under åren på Tesla tillsammans med Elon Musk. ”Elon stretchade min komfortzon. En gång gav han mig i uppdrag att analysera vad varje del i bilen kostar nedbrutet i atomer…”


Trojena Mountain Resort, rendering
Jo, det är sant. Saudiarabien ska uppföra en skidort i öknen, med trettiosex kilometer nedfarter. Bild: Parametric Architecture Instagram.

KAMELPUCKELPIST. I de saudiarabiska Sararwat-bergen byggs just nu skidresorten Trojena. Där ska 36 kilometer nedfarter uppföras, jämte hotell, konferenscenter, bostäder, shoppingcenter och en jättelik amfiteater. Det är inte lika märkligt som det låter: Trojena ligger på 2 600 meters höjd och temperaturen kryper ofta ned under noll på vintern. Faktum är att siktet är inställt på att anordna vinter-OS någon gång i framtiden, och redan 2029 ska de asiatiska vinterspelen hållas i Saudiarabien.

Trojena är en del av den futuristiska staden Neom, som byggs i norra Saudiarabien och ska bli 33 gånger större än New York City.


Joby Aviation taxiflyg
Hej då köer och hetsig trafik – i Dubai kan du snart åka flygande taxi. Bild: Joby Aviation.

FLYGANDE TAXIBILAR. Alla som växte upp på 60- eller 70-talen vet att flygande bilar var ett självklart inslag av hur man tänkte sig framtiden. Nu börjar den framtidsvisionen bli verklighet.

I Dubai har företaget RTA undertecknat ett avtal om att lansera en taxitjänst bestående av elektriska, flygande bilar. Fordonen kommer att kunna bära upp till fyra passagerare och en pilot. De kommer att färdas i drygt 320 kilometer i timmen, vilket drastiskt kommer att minska restiderna och innebära en lättnad i Dubais ofta stillastående trafik.


Världens dyraste hotellrum ligger i en ubåt med utsikt över karibiska korallrev. BIld: IG@luxuriousbymm.

10 000-METERSKLUBBEN, FAST TVÄRTOM. Om din plånbok är lika djup som havet och du letar efter ett romantiskt äventyr, kanske detta är något för dig. För det facila priset av cirka 3,1 miljoner kronor per natt kan du övernatta i ubåten The Lover’s Deep Luxury Submarine Hotel. Då får du och din bättre hälft möjligheten att sova med stora glasfönster mot korallrev och skeppsvrak under havsytan i St Lucia i Karibien. Det finns även möjlighet att färdas med ubåten till andra platser och tillbringa natten där.

Vill man toppa sin undervattensvistelse går det att beställa en afrodisiakum-avsmakningsmeny, med bland annat rysk kaviar, chokladfondant och färska ostron. Naturligvist ingår champagne på sängen.


Mac från 1984
Kommer du ihåg den här, bevisar det din ålder. Foto: Shutterstock.

GRATTIS PÅ 40-ÅRSDAGEN. Det har gått 40 år sedan Steve Jobs lanserade Apple Macintosh 128k, den första riktiga prisvärda och lättmanövrerade hemmadatorn. Den startade en digital revolution. I dag säljs Macintosh 128k för summor uppåt 200 000 kronor. Datorfans och datorforskare letar världen över efter att lägga vantarna på en sådan digital relik.

Datorn producerades i knappt två år fram till oktober 1985. Så se till att länsa källaren i jakt på gamla Apple-godingar. Kantig, grå och 40 år – men eftertraktad som få.


Tambour Moon Flying Tourbillon Poinçon de Genève Sapphire Frank Gehry klockan
Så här ser den ut – den världsberömde arkitekten Frank Gehrys Louis Vuitton-klocka.

ARKITEKT I TIDEN. När en världsberömd arkitekt gör en klocka ska den naturligtvis ha ett namn som gör skäl för sig. Alltså: Tambour Moon Flying Tourbillon Poinçon de Genève Sapphire Frank Gehry – så heter stjärnarkitekten Frank Gehrys exklusiva Louis Vuitton-klocka. Klockan är helt transparent och har en böljande safirboett som är inspirerad av Gehrys egen arkitektur. Hela klockan – boett, urtavla, krona, flikar och visare – är skurna från samma 200 kilos safirblock.

Frank Gehry är en av de mest framgångsrika arkitekterna i världen och har bland annat ritat Guggenheim-museet i Bilbao och det märkliga ”dansande huset” i Prag. Dessutom har han ritat Luis Vuitton Foundations hus i Paris. Han har fått otaliga priser och utmärkelser, bland annat Pritzker-priset som brukar kallas för ”Nobelpriset i arkitektur”.

Priset för klockan? Cirka 9,5 miljoner kronor.


Beckham och en Lunaz-bil
David Beckhams företag Lunaz skulle omvandla klassiska sportbilar till elbilar. Men det var lättare sagt än gjort, visade det sig.

BOM FÖR BECKHAM. Idén lät klockren: göra om klassiska sportbilar till elbilar. Med ägare som fotbollslegendaren David Beckham och Formel 1-ingenjören Jon Hilton blev företaget Lunaz snabbt en succé på börsen och värderades till dryga två miljarder kronor. När Beckhams son Brooklyn gifte sig, fick han en eldriven Jaguar XK140 i present av pappa – bättre PR är det svårt att tänka sig.

Men nu har det tagit stopp – för några veckor sedan ansökte Lunaz om konkurs.


Publicerat 03.04.2024