Världen i korthet
Vi väljer fritt ur nyhetsfloran i maj och följer upp några händelser, som vi fann lite extra kittlande. Häng med: Det unga mattesnillet från Malmö grundade en startup med några klasskompisar som nu värderas till 90 miljarder kronor. Björn Frantzén fortsätter att samla på sig stjärnor. Och så berättar vi om tidernas ängelinvestering! Plus mycket mer.

MALMÖPÅG TAR IN MILJARDER. Värderingen av AI-bolaget Anysphere rusar. Enligt Financial Times tog man i sin senaste runda in 8,7 miljarder kronor – och bolaget uppskattas nu vara värt runt hisnande 90 miljarder kronor. Bakom Anysphere står bland annat svensken Arvid Lunnemark från Malmö. Ett ungt mattesnille, som efter att ha vunnit flera matematiktävlingar, fick chansen att flytta till USA och studera på MIT i Boston. Det var där han och tre klasskamrater grundade Anysphere, som är en AI-assistent för programmerare. I stället för att skriva in långa rader med kod berättar man bara för assistenten vad denne ska göra.

HACKA ÄPPLET. I vintras öppnade Apple sina Private Cloud Compute-servrar och erbjöd 1 miljon dollar till den som hittar en säkerhetsbrist i molnplattformen som stöder Apple Intelligence-funktionerna. Ännu har dock ingen lyckats hitta ett kryphål i systemet. Sedan kan man ju i och för sig undra över om Apple någonsin skulle erkänna ifall det hände…

RÄDDAD UR TRAFIKKÖN. I Peking har en unik tjänst öppnat, där du kan betala runt 500 kronor för att bli räddad ur en trafikstockning. När du ringer kommer en motorcyklist som slingrar sig fram genom trafiken. Du byter plats med en medhälpare på bönpallen som tar hand om din bil medan du blir körd till din destination. Bilen parkeras så småningom där du befinner dig.

BARA VARA – PÅ KOREANSKT VIS. Sydkorea är bland världens mest stressade länder, där många har långa och krävande arbetsdagar. Detta har fött en något udda affärsidé, där fängelser öppnar upp för ”vanliga” människor som låter sig buras in i små celler iklädda blå fängelseuniformer. De får lämna ifrån sig alla sina personliga ägodelar, inklusive mobiltelefonen. I cellerna finns en yogamatta, en toalett och papper och penna för att kunna skriva. Total tystnad anbefalles. Och för detta betalar de 90 dollar om dygnet. Fängslande!

STJÄRNKLART. Förra månaden skrev vi om den svenske mästerkrögaren Björn Frantzén och hans växande krogimperium. Nu gratulerar vi honom till ännu en fin utmärkelse. Hans restaurang FZN i Dubai, som öppnade så sent som i oktober i fjol, har belönats med tre stjärnor av Guide Michelin. Björn är därmed den ende krögaren i världen som samtidigt har tre krogar med tre stjärnor, övriga två är Frantzén i Stockholm och Zén i Singapore.
Totalt finns det bara 151 3-stjärniga krogar i världen.

MÅNADENS ORD. Warren Buffet pratar om barn och ekonomi: ”Det bästa sättet att lära barn om skatter är att äta en tredjedel av deras glass.”

TIDERNAS ÄNGELINVESTERING. Det finns snart ingen hejd på vilka förhoppningar som knyts till AI-bolag med spännande affärsidéer. Svenska startupen Legora är en AI-jurist som grundades för två år sedan. Då passade bland annat Joel Hellermark, grundaren av Sana Labs, på att gå in i bolaget. Detta till en värdering på 5 miljoner kronor. I dag värderas Legora till 6,6 miljarder kronor. En ökning med 131 900 procent.
Källa: Breakit

VAGABOND GÖR AVTRYCK. Vi har tidigare på Talk skrivit om Marie Nilsson Peterzén och Mats Nilsson, som äger Vagabond, och hur de för snart två år sedan bestämde sig för att skänka hela företaget till en nybildad stiftelse. Under det första kvartalet i år delade Vagabond Shoemakers Foundation ut 6,9 miljoner kronor till välgörande ändamål. Bland annat gick 1 miljon kronor till Mercy Ships, ”för att bidra till säker kirurgi för världens mest utsatta och ge fler människor tillgång till gratis operationer”.
Hatten av för Marie och Mats!

STORVINST. Till sist vill vi inte undanhålla er historien om amerikanen Tayeb Souami från New Jersey som när han var och handlade köpte med sig en juiceflaska hem för fem dollar. Juicen uppskattades inte av hans fru, som bad honom återlämna den till butiken. För pengarna han fick tillbaka köpte han två lotter – och vann 315,3 miljoner dollar.
Bilder där inget annat nämns: Shutterstock
Publicerat 27.05.2025