Innovation

Världen i bild

Den finska satellit-startupen ICEYE siktar mot stjärnorna, bokstavligen. Planen är att 2021 ha ett nätverk av 18 satelliter i rymden som med radar kan fotografera vilken plats på jorden som helst – fyra gånger om dygnet, i mörker och genom moln.

Ett tekniskt genombrott som också fångat investerarnas intresse. Under hösten avslutades en insamlingsrunda på 750 miljoner kronor – ett större tillskott till kassan än man hoppats på – och den totala finansieringen är nu drygt 1,3 miljarder.

Historien om ICEYE började redan på Aalto-universitetet i Esbo när Pekka Laurila och Rafal Modrzewski fick idén att bygga små satelliter för att bättre kunna övervaka de arktiska isarna.

Pekka Laurila. Foto: Jussi Ratilainen

– Vi upptäckte att det inte finns någon som producerar bildmaterial snabbt och säkert från hela världen, har Pekka Laurila, företagets strategichef, berättat i en tidigare intervju med Talk (talk.nordea.fi).

ICEYE grundades 2015 och har i dag 200 anställda i Finland, Polen och USA. Huvudkontoret är fortfarande i Esbo. Verksamheten bygger på att kombinera en speciell typ av radarbilder – synthetic aperture radar eller SAR – med små billigare satelliter. Planen är att få upp tretton satelliter utöver de fem som redan är i rymden.

– Utvecklingen går rasande snabbt. Vi kan faktiskt programmera om hårdvaran som redan är i omlopp för att möjliggöra nya tjänster, säger vd Rafal Modrzewski.

New York

Företagets satelliter kan redan nu leverera bilder med så hög upplösning att man kan skilja en bil från en annan på vägen. Och att lägga till fler satelliter kommer att ytterligare förbättra kvaliteten.

ICEYEs bilder har använts bland annat vid naturkatastrofer. Dr Mark Matossian, på ICEYEs USA-division, uppskattar enligt CNBC att marknaden med radarbilder är värd flera miljarder dollar.

I oktober öppnade ICEYE delar av sina arkiv för allmänheten, och över 18 000 bilder blev tillgängliga för ickekommersiella syften. Filerna kan laddas ner och öppnas med GIS-program som Google Earth Pro och ge vem som helst en överblick.

– Vi finns här för världens beslutsfattare, dataanvändare och andra, för att göra världen runt oss bättre. ICEYEs arkiv ger en unik bild av jorden. Och vi bjuder in er att utforska den tillsammans med oss, säger Rafal Modrzewski.

Antartica, Thwaites Glacier
Gulf of Oman, Oil Spill Front Altair Tanker
United States, Mount St Helens
Croatia, Galesnjak Island

Bilder: ICEYE

Publicerat 27.11.2020