Ekonomi

Vargen i kashmir

Bernard Arnault är känd för en champagne­doftande, välskräddad livsstil samt för sitt stora konstintresse och de hårda affärsnyporna.

Bernard Arnault
La dolce vita. Bernard Arnault är mannen bakom lyx- och modekonglomeratet LVMH. Ett affärsimperium som har gjort honom till en av världens tre mest förmögna. Foto: Jamel Toppin/The Forbes Collection via Contour RA by Getty Images

Men vem är han egentligen, den 72-årige fransmannen som leder lyx- och modekonglomeratet LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) och som tillsammans med Amazons Jeff Bezos och SpaceX- och Teslagrundaren Elon Musk – beroende på den aktuella aktiekursen – turas om att toppa tidskriften Forbes lista över världens mest förmögna? Här är Bernard Arnaults liv och karriär i fem punkter.

Det började i Robaix: Bernard Arnault såg dagens ljus i en välbärgad familj i den franska lilla staden Robaix, nära den belgiska gränsen. Mamma Marie Josèphe präglade sonen på flera sätt: Hon fick honom att ta pianolektioner och hon delade sin fascination för modehuset Dior med honom (indränkt i parfymen Diorissimo), har Arnault berättat. Föga kunde hon veta att sonen en dag skulle äga Christian Dior. Pappa Jean Léon var fabrikör och ägde byggföretaget Ferret-Savinel, där Arnault började sin karriär på 1970-talet – efter att ha tagit en civilingenjörsexamen.

Dior kosmetikabutik interiör
Framgångssagan började med att Bernard Arnault fick möjlighet att förvärva Christian Dior. Foto: Shutterstock

Imperiet: Över 75 lyxvarumärken. Han började sin bana i modevärlden 1985 med hjälp av ett lån från faderns företag. Slantarna använde han för att köpa just Christian Dior. Sedan tog han sig in i det som skulle bli mode- och lyxkoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), som han varit vd för samt styrelseordförande och storägare i sedan 1989.

LVHM har gått starkt på börsen de senaste åren. I slutet av maj, när Arnault knep förstaplatsen på Forbes realtidslista över världens rikaste, beräknades han vara god för motsvarande drygt 1 500 miljarder kronor.

Utöver Dior äger LVMH bland annat modehusen Christian Lacroix, Celine, Givenchy, Fendi och Marc Jacobs. Champagnemärkena Moët och Dom Pérignon finns i portföljen, liksom konjakstillverkaren Hennessy och det skotska whiskeydestilleriet Glenmorangie. Exklusiva hotell och restauranger, klockmakaren Tag Heuer, kosmetikakedjan Sephora samt smyckestillverkaren Bulgari tronar också bland varumärkena – liksom det anrika franska varuhuset Le Bon Marche. I vintras skapade Arnault rubriker med sitt förvärv av det klassiska amerikanska juvelerarföretaget Tiffany.

Louis Vuitton Foundation konstmuseum
Den konstintresserade Bernard Arnault har grundat Louis Vuitton Foundation, ett museum i Paris för samtidskonst som beskrivs som ”ett moln av glas”. Foto: Shutterstock

Affärsmannen har också skrivit in sig i konsthistorieböckerna genom skapandet av Louis Vuitton Foundation, ett Parisbaserat museum för samtidskonst. Den spektakulära byggnaden, ritad av den amerikanska arkitekten Frank Gehry, beskrevs som "ett moln av glas" när den slog upp portarna 2014. I Arnaults privata konstsamling finns verk av Claude Monet, Jean-Michel Basquiat, Damien Hirst, Maurizio Cattelan, Andy Warhol och Pablo Picasso.

Barnen? Pappa upp i dagen. Bernard Arnault är inne på sitt andra äktenskap och har fem barn. Den piano- (och tennisspelande) fransmannen sägs ha uppvaktat sin nuvarande fru, den kanadensiska konsertpianisten Hélène Mercier, genom att spela stycken av Frédéric Chopin. De gifte sig 1991.

Åtminstone fyra av Arnaults barn verkar vilja gå i pappas fotspår. Hans äldsta, 46-åriga dottern Dephine från det 17 år långa äktenskapet med fransyskan Anne Dewavrin, har varit chef för Louis Vuitton sedan 2013. Innan dess jobbade hon för Christian Dior, dit hon bland annat rekryterade stjärndesignern Raf Simons.

43-årige Antoine, som har samma mamma, är vd för herrmodehuset Berluti och är gift med den ryska supermodellen Natalia Vodianova.

Tillsammans med Hélène Mercier har Arnault 29-årige Alexandre, som precis flyttat till New York och börjat jobba med Tiffany. Innan dess var han vd för Rimowa som tillverkar exklusiva resväskor. Hans lillebror Frédéric, 26 år, blev i fjol vd för Tag Heuer.

21-åriga Jean är den ende som inte hunnit in i familjeföretagen – ännu.

Väntar en maktstrid i familjen? Det är inte osannolikt. Flera av barnen verkar sugna på att på sikt ta över som den som styr familjeimperiet. Men i nuläget håller de ihop och betygar att deras far har en massa energi och inte kommer att pensionera sig på decennier. Arnaults arbetsdagar börjar med klassisk musik och nyheter och är mer än tolv timmar långa. Varje lördag besöker han upp emot 25 butiker, både egna och konkurrenters, enligt Forbes. 

Han tar också sina affärer på största allvar. Arnault har sagt att han för den franska kulturtraditionen vidare, den som har koppling till slottet Versailles och 1700-talsdrottningen Marie Antoinette. Och han tycker att det är viktigt att hans bolagsgrupp kontrolleras av en fransk familj.

Kontroverserna: En varg och en skattesmitare? Arnault må vara en kreativ affärsman men han har hårda nypor, vilket gett honom smeknamn som "The Terminator" och "Vargen i kashmir". Kort efter förvärvet av Christian Dior avskedade han exempelvis 9 000 personer på ett bräde.

panoramautsikt över Notre -Dame de Paris som restaurerades efter att katedralen fattade eld
När Notre-Dame skulle byggas upp efter branden donerade Bernard Arnault 200 miljoner euro till restaureringen. Foto: Shutterstock

Det stolta franska arvet till trots är Arnault inte särskilt förtjust i franska skatter. Hans upprepade, misslyckade försök att bli belgisk medborgare har skapat rubriker och anklagelser om skatteflykt i hemlandet. Vidare fick modemiljardären på pälsen när han på ett bräde donerade 200 miljoner euro till återuppbyggnaden av katedralen Notre-Dame, som eldhärjades 2019. Den stora summan stack i ögonen på aktivister, i synnerhet proteströrelsen Gula västarna som engagerat sig i kampen mot ekonomiska orättvisor.

Arnaults kortlivade så kallade "bromance" med USA:s dåvarande president Donald Trump samma år fick också många att höja på ögonbrynen. Med ryggdunkningar och leenden invigde de båda männen en ny handväskfabrik som Louis Vuitton öppnade i Texas – bara dagar efter att Trump undantagit läderprodukter från de europeiska varor som han ville belägga med strafftullar.

Publicerat 26.10.2021