Business

Vad jag lärt mig om business: Steve Jobs

”Varje morgon har jag sett mig i spegeln och frågat mig själv: ’Om i dag vore den sista dagen i mitt liv, skulle jag vilja göra det som jag ska göra i dag?’. Och när svaret har varit ’Nej’ för många dagar i rad vet jag att jag måste förändra något. Arbetet är en stor del av ens liv och för att bli helt nöjd med sig själv måste man göra ett fantastiskt jobb. Och för att göra ett fantastiskt jobb måste man älska det man gör.”

Foto: Shutterstock

Steve Jobs (1955–2011) var välsignad med många gåvor. Han var ett uppfinnarsnille och ett kreativt geni. Han såg möjligheter där andra såg hinder, hade en osannolik övertalningsförmåga och kunde trollbinda en publik.

2007, när han på en konferens lanserade Apples första Iphone för jublande, fnissande och oooh:ande åskådare, använde sig Steve Jobs av tricks som att busringa till Starbucks och beställa 4 000 caffe latte, spela sina favoritlåtar och, förstås, sitt vanliga ”one more thing…” innan han levererade den stora nyheten.

”One more thing” blev så mycket Jobs grej att vid varje offentlig presentation eller lansering, populärt kallad stevenote i stället för keynote, satt publiken bara och väntade på den där sista saken. Som kunde vara en iPhone, iPod, iPad eller helt ny MacBook. För att inte tala om hur börsen väntade ...

Uppenbart är att när Steve Jobs stod på scenen älskade han det – och han gjorde det fantastiskt.

När han 2011 gick bort i bukspottskörtelcancer så skrev Barack Obama:

– Steve är en av Amerikas största innovatörer … modig nog för att tänka annorlunda, djärv nog att tro att han kan förändra världen, och begåvad nog att göra det.

Jobs bästa ”frenemy” sedan 30 år, Microsofts Bill Gates, sa i en kommentar att han kommer sakna honom oändligt, och la till:

– För oss som har varit lyckliga nog att få arbeta med honom har det varit en vansinnigt stor ära.

Och med en humor, som Steve Jobs sannolikhet hade uppskattat, twittrade komikern Jimmy Fallon:

– Tack, Steve Jobs, för alla roliga och otroliga sätt som du har gjort våra liv bättre... Skickat från min iPhone.

Publicerat 20.09.2020