Ekonomi

Vad händer med skatten om jag flyttar utomlands?

Illustration: Valero Doval

Måns Nordblad är affärsjurist på Nordea Private Banking. Han vet vad du behöver tänka på inför en utlandsflytt när det gäller skatter.

– Först och främst ska man genuint vilja leva och bo i landet man flyttar till, det blir sällan bra om man flyttar enbart av skatteskäl. Därefter: undersök vilka skattekonsekvenser en flytt får, både i Sverige och landet du flyttar till.

I vilket land ska man sedan betala sin skatt?

– Normalt sett i landet dit du flyttat. Efter en flytt kan man dock fortsatt anses vara obegränsat skattskyldig i Sverige och då måste man betala skatt här för i princip alla globala inkomster. Detta sker om man behåller ”väsentlig anknytning” eller vistas stadigvarande i Sverige. Det finns emellertid nationell svensk lagstiftning, men också bilaterala dubbelbeskattningsavtal, som begränsar Sveriges beskattningsrätt.

Även om du är utflyttad och endast begränsat skattskyldig kan du i tio år efter att du fått den statusen vara skattskyldig i Sverige för kapitalvinster, exempelvis vid avyttring av aktier.

– För att bli begränsat skattskyldig i Sverige, och därmed bara betala skatt i Sverige på inkomster med källa här, behöver du alltså bryta din väsentliga anknytning och inte vistas stadigvarande i Sverige.

Mer att tänka på?

– Även om du är utflyttad och endast begränsat skattskyldig kan du i tio år efter att du fått den statusen vara skattskyldig i Sverige för kapitalvinster, exempelvis vid avyttring av aktier.

Nordeas Måns Nordblad har koll på skattereglerna vid en utlandsflytt.

Tidigare har svenskar som flyttat till Portugal och uppfyller en viss status, kunnat ta ut sin tjänstepension från privata anställningar med 0 % skatt. Nu finns en överenskommelse om ett nytt avtal mellan länderna, vad innebär den?

– Att dubbelbeskattningsavtalet mellan länderna ändras så att Sverige i fortsättningen kommer att kunna beskatta även tjänstepensioner från privat anställning. En begränsat skattskyldig person kommer då att betala så kallad SINK-skatt om 25 % i Sverige medan en obegränsat skattskyldig person får betala ”vanlig” progressiv skatt på sina tjänstepensioner. Detta sker tidigast från och med 1 januari 2020.

– Innan ändringen träder i kraft behöver överenskommelsen godkännas av Sveriges riksdag och Portugals parlament. Jag tror att det blir ett godkännande i båda länderna.

Andra länder som har låga skatter? 
– Det finns många länder med fördelaktiga skatteregler, till exempel Spanien. Men man måste se till helhetsbilden! I länder där inkomstskatten är låg eller där det finns särskilda skatteregler för utländska medborgare, kan det finnas annat att ta hänsyn till, som arvsskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt.

Vissa av de här skattekonsekvenserna ter sig rätt komplicerade, hur ska man tänka?

– Inför flytten bör man ta kontakt med Private Banking. Vi kan sedan också rekommendera en skatterådgivare som kan hjälpa till med exempelvis ansökningar och eventuella registreringar. Det är viktigt att det blir rätt, annars kan det bli en dyr flytt.

Text: Pontus Dahlman

Publicerat 08.07.2019