Innovation

Ukrainsk startup lär oss stava rätt

Det startades av tre ukrainare som ville hjälpa studenter att skriva bättre på engelska. I dag är San Fransiscobaserade Grammarly en så kallad superenhörning, ett startuppbolag som är värderat till 13 miljarder dollar.

Förstorningsglas på bokstavsbrickor
Tvätta texten. Grammarly hjälper användare att hitta bland annat stavfel och grammatiska misstag i texter.

30 miljoner dagliga användare, 14 000 miljarder (!) ord om året, över 600 anställda och en hel massa artificiell intelligens. Det är mycket data som passerar genom tjänsten Grammarly. På kort tid har företaget gjort sig oumbärligt för människor som arbetar och studerar på engelska, men som kanske inte har engelska som förstaspråk.

”När vi startade Grammarly var målet att använda teknik för att hjälpa människor att kommunicera vad de egentligen menar. Idén föddes ur våra egna erfarenheter av att inte ha engelska som modersmål”, skriver medgrundaren Alex Shevchenko i en mejlintervju med nyhetstjänsten Bloomberg.

Max Lytvyn, Alex Shevchenko och Dmytro Lider. Enhörningsbolaget Grammarly grundades av tre ukrainska män 2009. De hade alla studerat och jobbat på engelska, som inte var deras modersmål.

Såld på idén

Shevchenko träffade sin ena kompanjon Max Lytvyn i Kiev där de båda pluggade ekonomi på International Christian University. Senare flyttade duon till USA och Kanada för att läsa vidare. I USA mötte de landsmannen Dmytro Lider och 2009 startade de Grammarly tillsammans.

”Våra rötter gav oss ett unikt perspektiv på språkets komplexitet och makt. Vi är stolta över att representera Ukraina på världsscenen”, skriver Shevchenko.

Till en början riktade man in sig på studenter, att få deras texter att bli bättre. Shevchenko och Lytvyn, som nu är kanadensiska medborgare, utvecklade mjukvaran och la mycket krut på bolagets kundtjänst. De tog många av samtalen själva och använde erfarenheten för produktutveckling. 

2011 fick affärsmannen och riskkapitalisten Brad Hoover upp ögonen för det pigga företaget, när han var på jakt efter hjälp med sitt eget skrivande. Han klev in som vd och är fortfarande kvar.

– Jag blev helt såld på produkten och teamet. Vi tog inte in kapital förrän bolaget var åtta år. Det är unikt, liksom vår lönsamhet.

Tack pandemin

Genombrottet kom 2014 då Grammarly började erbjuda en gratis variant av tjänsten parallellt med en mer avancerad, som kostade pengar. Stora företagskunder, bolag som Expedia och Cisco, rullade in, vilket gjorde många investerare intresserade. Och innovationstakten var hög: Särskilda tjänster för webbläsare, utvecklare och vissa tangentbord togs fram. Dessutom kunde användare få hjälp att hitta rätt stil och ton för olika texter – vid sidan av att ”tvätta” bort stavfel och grammatiska misstag.

Grammarly i mobilen
Privatägda Grammarly, som rättar texter på engelska med hjälp av artificiell intelligens, bedöms vara värt 13 miljarder dollar.

2019 bedömdes Grammarly vara värt 2 miljarder dollar. Vid den senaste investeringsrundan förra vintern hade värderingen stigit till 13 miljarder dollar. Då tog man in 200 miljoner dollar.

Delar av tillväxten kan företaget tacka covid-19 för. När tiotals miljoner kontorsanställda tvingades jobba hemifrån och kommunicera mer i text ville många slipa en extra gång på sina alster.

Stödjer hemlandet

Alla siffror kring Grammarly är inte offentliga, men minst två av grundarna har blivit miljardärer: Alex Shevchenko och Max Lytvyn står på Bloombergs miljardärslista med förmögenheter på 2,4 miljarder dollar vardera.

Duon har också fått rubriker för sitt engagemang i Ukrainakriget. Kort efter Rysslands invasion i fjol lovade de att skänka bolagets nettointäkter från Ryssland och Vitryssland sedan 2014, omkring 5 miljoner dollar, till stöd för Ukraina. De har också gett stora summor till humanitära organisationer och låtit engelskspråkiga medier i Ukraina använda Grammarlys premiumtjänst gratis.

”Vi är förkrossade över kriget mot vårt hemland”, har Shevchenko och Lytvyn skrivit.

Vid sidan av San Francisco har Grammarly kontor i Vancouver, New York och – i Kiev.

Publicerat 28.02.2023