Kultur

Tv-spel ger högre resultat på IQ-test

Är du smartare än en 12-åring? Troligen inte, i varje fall inte om du passerat 40. Men allt avgörs inte i intelligenstest.

Foto: Shutterstock

Det brittiska BBC-programmet Horizon och hjärnforskare lade ut ett intelligenstest online. 250 000 britter gjorde det. Resultat: Vår problemlösningsförmåga peakar i 20-årsåldern och avtar sedan. Den genomsnittlige 40-åringen har samma förmåga som en 12-åring.

Programledaren Michael Mosley, han med 5:2-dieten och alla tv-tester, betonar dock i en intervju med The Telegraph att livet ändå inte avgörs i intelligenstest.

– Det är skillnad på kunskap, problemlösning och snabb reaktionsförmåga. I verkliga världen behövs insikter och erfarenhet för att lösa problem.

Forskarna var dock till sig över underlaget – de hade hoppats på 10 000 deltagare – och över korrelationerna mellan jobb, utbildning, motion, medievanor. De kunde se att kattägare har bättre ordförråd än hundägare och att gamers har både bättre spatial och verbal förmåga än de som aldrig spelar tv- eller datorspel. Och ju oftare man spelar, helst snabba actionspel, desto bättre resultat.

Så kanske är det dags att sluta skälla när kidsen återigen försvinner in i Roblox eller Call of Duty?

Publicerat 26.05.2020