Innovation

Tre medicinska framsteg vi kan vänta oss

Foto: Shutterstock
Bill Gates. Foto: Lev-Radin/Shutterstock

Vad vi kan vänta oss av världen när den återgår till det normala efter 2021? Med början nästa år kommer vi enligt Bill Gates att få se tre stora framsteg inom medicinforskningen, spår multimiljardären och filantropen.

1. ”Min förhoppning är att under andra hälften av 2021 kommer anläggningar runt om i världen att tillverka vaccin [mot covid-19]. Om så är fallet blir det en historisk framgång: så snabbt har mänskligheten aldrig gått från att upptäcka en ny sjukdom till att bli immun mot den.”

2. ”Nästa gång ett nytt virus dyker upp kommer människor att kunna testa sig hemma lika lätt som man testar sig för graviditet. Men genom att topsa näsborren. Forskare kan ha sådana tester klara inom några månader efter att en ny sjukdom uppstått.”

3. ”Det tredje genombrottet sker inom antivirala läkemedel, en underinvesterad del av industrin. Vi har varit bättre på att utveckla läkemedel mot bakterier än virus. Men det kommer att förändras. Forskare kommer att bygga upp stora arkiv med antivirala medel som de kan skanna igenom och snabbt hitta effektiva behandlingar mot nya virus.”

Källa: The Economist

Publicerat 02.09.2020