Trädgård 2.0
Vårsol betyder trädgård, jordiga fingrar och sättpotatis. De riktigt odlingsfrälsta åker till London och anrika Chelsea Flower Show. Vi pratade med den trefaldiga guldmedaljören, landskapsarkitekten Ulf Nordfjell om trender, hållbarhet och gräsmattans tortyr.
Oavsett om du har en stor, prunkande trädgård eller en liten bortglömd balkong är det dags nu: Årstiden är här när jorden reder sig. Nu ska det planteras, sås, klippas, beskäras, gödslas, grävas och så småningom skördas.
För de allra mest trädgårds- och odlingsintresserade närmar sig även en av årets höjdpunkter, Chelsea Flower Show i London. Den arrangeras av brittiska Royal Horticultural Society, RHS, och är det mest prestigefyllda trädgårdsevenemanget i världen.
– Det är nog inte jättemånga i Sverige som förstår exakt hur stort det är med Chelsea Flower Show. Den har funnits sedan 1913 och man kan säga att den är själva navet i den internationella trädgårds-haute couturen. Kraven på utställarna är enorma, säger Ulf Nordfjell, Sveriges främste landskapsarkitekt.
Han om någon borde veta. Mellan åren 2007 och 2013 vann han guld i Chelsea Flower Show inte mindre än tre gånger. Ett av åren, 2009, blev hans paviljong dessutom utsedd till ”best in show” – den största ära man kan förunnas i trädgårdsvärlden.
– Det är megastort. Jag brukar säga att i Sverige är jag nobody, men i England är jag somebody.
Vad är hemligheten för att lyckas på Chelsea Flower Show?
– Det bärande är att det måste bygga på en unik historia. Något som kittlar tanken och fantasin. Sedan måste det genomföras med extremt hög klass – juryn är stenhård. Om de ser att en växt som ska vara i skugga står i full sol så får du inga poäng.
Varje år besöks Chelsea Flower Show av närmare en kvarts miljon människor. Biljetterna är oftast slutsålda långt, långt i förväg. För att vara säker på att kunna besöka showen ska du också helst vara medlem i Royal Horticultural Society, vars medlemmar har företräde. Den engelska kungafamiljen är givna besökare varje år.
– Det är kolossalt mycket folk. Det ligger bakom Harrod’s i centrala London, så det är en liten, väldigt central yta. Men trädgård och odling har helt annan status i Storbritannien än i Sverige.
Ulf Nordfjell är en veteran inom landskapsarkitektur och trädgård. Listan över utmärkelser och priser är närmast oändlig. Han har ritat otaliga offentliga parker i Sverige: Berzelii park i Stockholm, Trädgårdsföreningen i Göteborg, stadsparker i Lund, Umeå, Skellefteå – och så vidare. Dessutom ritar han privata trädgårdar, bland annat i Saint Tropez, Antibes, Djursholm och på Lidingö.
Naturligtvis har han sett trender komma och gå genom åren. De senaste åren gläds han åt att både offentliga och privata kunder efterfrågar hållbarhet och miljöhänsyn.
– Folk har verkligen förstått att utan käk till våra insekter så har vi inga småfåglar och därmed inget liv i våra trädgårdar. Det är väldigt positivt att så många har insett att det finns växter som skapar både boplatser och mat, och det är ju så långt från trädäck och tujahäckar du kan komma.
I sin senaste bok, Trädgårdar genom årstider och ett förändrat klimat, berättar han om hur trädgårdar måste förändra sig i framtiden. Om tio år har många fler en trädgård med mer vilt växande ängsväxter, tror han. ”Gräsmattans tortyr ”kommer att släppa, och det blir allt vanligare med en liten gräsfläck omgiven av en äng.
– Trädgårdarna är faktiskt en viktig del av mångfalden, vilket många har börjat inse: du har som trädgårdsägare faktiskt något att bjuda på. När jag säger att folk ska skippa tujahäcken och skaffa en granhäck i stället blir många förvånade. Men en granhäck kan ge bo och mat till tusen insektsarter, en tujahäck inte till en enda!
Klimatförändringarna har också börjat märkas. Nere vid Medelhavet, där han har många privatkunder, har det märkts i form av extrema värmeböljor och torka. För oss här uppe i norr har det fört med sig en upp till tre veckor längre växtsäsong per år. Det kan verka positivt – det växer mer! – men det finns många risker med det förändrade klimatet, berättar han.
– Vi får väldigt olika och märkliga former av nederbörd, översvämningar och skogsbränder och så vidare. Men det riktigt allvarliga är om det börjar töa på vintern så vi får isbildning. Det kan bli katastrof, för det skadar växterna.
Fakta / Chelsea Flower Show och RHS
Starten: Öppnade första gången 1913.
När: Äger i år rum den 21–25 maj.
Bakgrund: Arrangeras av välgörenhetsorganisationen Royal Horticultural Society, RHS.
RHS syfte är att främja trädgårdsodling. Utöver Chelsea Flower Show är de även arrangörer till Hampton Court Palace Flower Show, Tatton Park Flower Show och Cardiff Flower Show.
Ordförande i RHS är Keith Weed.
Text: Kalle Dixelius
Publicerat 04.05.2024