Innovation

Titta vi flyger!

Det började som ett hobbyprojekt. Nu har svenska Flightradar24, som i realtid spårar flygplan världen över, blivit en mångmiljonaffär.

världskarta med massor av små flygplan utplacerade
Högtflygande planer. Svenska Flightradar24 startades av flygnördar och gör nu ett mångmiljonresultat.

Undrar du om kompisens flyg kom i väg? Eller hur motvinden över Atlanten påverkar Chicagokärran? Du är inte ensam. Intresset för att följa flygrutter har vuxit så mycket att bolaget Flightradar24 gör ett mångmiljonresultat.

Skälen till medvinden är flera. Såväl resebolag som konsumenter har börjat flyga igen efter covidpandemin. Och Rysslands invasion av Ukraina har gjort att många vill ta reda på hur luftrummet över konfliktområdet ser ut.

Skapades av nördar

Flightradar24 grundades 2006 av Mikael Robertsson och Olov Lindberg, som brukar kalla sig flygnördar. Enkelt förklarat skapade de en tjänst som bygger på ett nätverk av över 35 000 radiomottagare världen över som fångar upp signaler från flygplan. Signalerna ”översätts” till en karta som finns på hemsidan eller bolagets app, där de flesta flyg utom det amerikanska presidentplanet Air Force One är synliga.

Var är planet? Det globala intresset för att i realtid spåra flygningar är enormt, något som gynnar svenska Flightradar24.

Dagligen spåras över 200 000 flyg, till glädje för de drygt 4 miljoner användarna. Tjänsten är fortfarande inte heltäckande, men fångar i princip alla rutter över Europa och USA.

Vill vässa

I det senaste bokslutet från i höstas redovisas ett resultat på nära 200 miljoner kronor, tack vare intäkter från försäljning av digitala prenumerationer, annonsplatser och digitala tjänster till flygindustrin. Nettoomsättningen landade på 276 miljoner kronor, vilket är en ökning med nära 30 procent jämfört med året innan, enligt nyhetssajten Breakit.

Flightradar24 satsar nu på att vässa sig så att ännu mer flygtrafik kan spåras och användartalet öka – utan att prestandan går ner.


Bilder: Flightradar24

Publicerat 28.02.2023