Kultur

Tillbaka till framtiden

Det har redan utsetts till ett arkitektoniskt underverk. Det ringformade sjuvåningshuset i rostfritt stål, med en fasad av stiliserade arabiska skrivtecken, ligger som ett smycke invid världens högsta skyskrapa Burj Khalifa i Dubai.

Museum of the Future
Besök framtiden – i en ring av stål.

I sagobyggnaden finns Framtidens museum som bland annat lockar med utställningar om morgondagens hjältar och teknik, rymdforskning och världen år 2071.

Men gissningsvis kommer inte enbart framtidsnyfikna att vallfärda till den 77 meter höga ringen som vilar på en gräsklädd vall. En och annan designnörd lär också söka sig till det fantasieggande huset, som är tänkt som en motvikt till de skyskrapor som dominerar samtida storstäder.

Museum of the Future
Museum of the Future
Museum of the Future
Museum of the Future

Det är 77 meter högt och ringformat och har hyllats som ett arkitektoniskt mästerverk. Framtidens museum i Dubai är tänkt som en motvikt till storstädernas skyskrapor.

Ritad av Dubaibaserade arkitektbyrån Killa Design är byggnadens ringform tänkt att symbolisera mänskligheten och tomrummet i mitten vår okända framtid.

Skrivtecknen på fasaden är citat av Förenade Arabemiratens premiärminister Mohammed bin Rashid al-Maktoum (som även är Dubais emir). De handlar om hans vision för Dubai och framtiden och hyllar kreativitet och innovation. ”Vi kanske inte lever i hundratals år men arvet efter vår kreativitet kan finnas kvar länge efter att vi är borta”, står det bland annat.   

Bilder: Museum of the Future

Publicerat 31.03.2022