Tigerns år är här – nu väntar energi och driv
Det kinesiska nyårsfirandet är i full gång och hela landet firar att Tigerns år har börjat.
För kineser innebär det fyrverkerier, familjefester och röda lyktor – men förvärrade störningar i landets tillverknings- och logistikkedjor är också att vänta. Ett firande som dessutom sammanfaller med OS i Peking.
Men varför är Tigerns år så stort? Jo, Tigern anses stå för mod, energi och självförtroende. Det är det tredje högst rankade djuret i den kinesiska zodiaken, ett system som tas på stort allvar i Kina. Astrologi vägs in när anställningar görs, när unga par ska gå på träff och inte minst i affärssammanhang, noterar konsultbolaget Daxue.
Över en miljard reser
Det nya årets första sju dagar är alltid allmänna helgdagar i Kina och då brukar ett massivt resande utbryta eftersom många återvänder till sina hemstäder för att fira. 2022 lär färre än vanligt åka i väg, med tanke på rådande covidrestriktioner och de stundande Olympiska spelen, men transportdepartementet i Peking räknar ändå med 1,18 miljarder resor, rapporterar nyhetssajten CNN. Det är en uppgång med 35 procent från det coronavirustyngda fjolåret men betydligt färre än de 3 miljarder turer som gjordes 2019.
Resandet och den i Kina ovanligt långa ledigheten påverkar produktiviteten. Industrier och hamnar stänger ner kring det kinesiska nyåret, vilket väntas pressa redan covidansträngda tillverkningskedjor ytterligare, noterar Bloomberg. Amerikanska utrikesdepartementet har därför tillsatt en särskild datautredning som syftar till att varna bolag när störningarna påverkar deras branscher.
Nyårsskor och tiger-orange
Nyåret kan ändå betyda klirr i kassan. Kommersen med amuletter, kläder och smycken med tigrar är massiv både i Kina och i alla Chinatowns världen över. Och globala kläd- och skotillverkare gör sitt bästa för att kapitalisera på köpstarka kineser. Lyxvarumärket Burberry har gjort en hel nyårskollektion där de adderat tiger-orange till sin klassiska ruta, Nike har tagit fram en särskild Air Max-sko med kinesiskt nyårsmotiv, schweiziska lyxklocktillverkaren IWC har lanserat en specialedition med röd boett under namnet Chinese New Year och skulle man vilja ha något billigare runt handleden så har klockkollegan Swatch släppt Tiger Power 2022, bara för att ta några exempel.
Äter långa nudlar
Det flera veckor långa nyårsfirandet är årets största högtid för kineser – oavsett om de bor i San Francisco, London, Sydney eller Peking. Perioden inleddes i år den 1 februari och kulminerar med lyktfestivalen den 15 februari, då färgglada papperslyktor i olika storlekar hängs upp på gator och torg.
De flesta kinesiska middagsbord dekoreras med röda pappersfigurer, eftersom rött sägs bringa lycka. Och så äts det vårrullar som aldrig förr, helst ska det vara extra långa nudlar som sägs symbolisera ett långt liv. För att slippa olycka undviker nyårsfirare dessutom att uttala negativa ord, ha sönder glas och att städa, noterar informationssajten Chinese New Year.
Publicerat 02.02.2022