Tidernas framgångssaga
När tidskriften Time nyligen utsåg de 100 bästa thrillerdeckarna genom tiderna kvalade en svenska in på listan. Camilla Läckbergs debutroman Isprinsessan tog plats bland en rad klassiker, en bok som också blev den första byggstenen till ett mindre imperium.
Den slog ned som en bomb i deckarvärlden, Isprinsessan från 2003 blev starten på den omåttligt populära Fjällbackaserien. Miljontals läsare världen över har tagit bokserien till sina hjärtan och fascinerats av livet och mörkret i den svenska västkustsidyllen Fjällbacka.
Debutboken föll också Times namnkunniga bokpanel i smaken med författarauktoriteter som Megan Abbott, Harlan Coben och Gillian Flynn som under ett års tid researchat och plöjt deckarklassiker för att utse historiens bästa.
Bland andra författare som också återfinns på listan hittar vi världsnamn som Agatha Christie, Ian Fleming och John Le Carré samt Camilla Läckbergs två svenska författarkollegor Henning Mankell och Stieg Larsson.
Parallellt har resan från hembygden i Fjällbacka till drottning av nordic noir gett Camilla Läckberg finansiella framgångar som de flesta skribenter bara drömmer om.
Fyra snabba fakta om vår svenska deckardrottning
1. Fick en skrivarkurs av maken
Läckberg föddes 1974 i Fjällbacka och var redan som liten mästare på att berätta sagor. Hon stannade i kustbandet tills hon började plugga på Handelshögskolan i Göteborg. Som nybliven civilekonom flyttade hon till Stockholm och fick jobb på ett energibolag – men drömde om att bli författare. 1998 fick hon en skrivarkurs i present av sin dåvarande make. Fyra år senare nappade ett litet förlag på debutromanen Isprinsessan – samma bok som Time nu har satt på listan över tidernas bästa thrillerdeckare.
2. Utgiven i 60 länder
Bokserien om morden i Fjällbacka omfattar tio böcker som sålts i 35 miljoner exemplar i 60 länder. Dessutom har Läckberg författat ett par kokböcker, ett tiotal barnböcker om karaktären Super-Charlie, tre noveller, två romaner och en spänningstrilogi tillsammans med mentalisten och programledaren Henrik Fexeus.
Läckberg har även skrivit film- och tv-manus, bland annat Lyckoviken som producerades av Viaplay. I intervjuer har hon beskrivit sig som en ”organisk” författare, som bara vet början och slutet på den berättelse hon ska skriva.
– Jag börjar från sida ett, skriver i kronologisk ordning och låter berättelsen utveckla sig.
3. Mångsysslaren Läckberg
När Camilla Läckberg förhandlade med sin första agent var hon tydlig med att hon även ville arbeta med marknadsföringen och försäljningen av sina böcker. Och hon har onekligen lyckats bygga sitt egna varumärke.
Bokproduktionen har Camilla Läckberg lagt i Camlac AB. Det är dock inte hennes enda företag. Totalt är hon verksam i åtta bolag. I investeringsportföljen finns exempelvis smyckesföretaget Sahara Silversmycken och musikbolaget One Spoon Music. 2017 startade Läckberg investmentföretaget Invest In Her, som syftar till att stödja utveckling av produkter och tjänster som främjar kvinnligt entreprenörskap.
2012 slog Läckberg in på ännu ett sidospår då hon dansade sig in i de svenska vardagsrummen som deltagare i Let´s Dance. Med fjärdeplatsen innanför västen har hon fortsatt att tävla i dans.
4. Vurmar för världen
Läckberg donerar gärna och ofta pengar till välgörenhet. Genom organisationen Min Stora Dag arbetar hon för att förverkliga sjuka barns drömmar. Sedan 2012 är hon ambassadör för Barncancerfonden och har genom åren bland annat auktionerat ut sig själv som middagssällskap samt sett till att varje bok som säljs i serien om Super-Charlie ger ett tillskott till Barncancerfonden.
– Jag är tacksam för min framgång, men jag är också medveten om att pengar inte är allt. Jag vill använda min förmögenhet för att göra gott, sa hon i en intervju med Svenska Dagbladet i fjol.
15 andra thrillerdeckare
på 100-listan
En man med många talanger, Patricia Highsmith
Dolken från Tunis, Agatha Christie
Casino Royal, Ian Fleming
Baskervilles hund, Arthur Conan Doyle
Spionen som kom in från kylan, John Le Carré
Varsel, Stephen King
Mördare utan ansikte, Henning Mankell
Rosens namn, Umberto Eco
Jakten på röd oktober, Tom Clancy
När lammen tystnar, Thomas Harris
Fröken Smillas känsla för snö, Peter Høeg
Rött regn, Dennis Lehane
Dollar, Lee Child
Rödhake, Joe Nesbø
Män som hatar kvinnor, Stieg Larsson
Publicerat 28.10.2023