Innovation

Telefonen granskar din hälsa

Stort forskningsprojekt: Iphone upptäcker ångest och Alzheimers.

mobiltelefon med stetoskop
Bild: Shutterstock

Tänk dig att din telefon analyserar hur du skriver, rör dig, sover – och kanske vad du läser – och sedan analyserar ditt hälsotillstånd. Just det jobbar Apple på med sin Iphone, enligt ett dokument som Wall Street Journal ska ha kommit över. I framtiden ska Iphone upptäcka när användare lider av depression eller ångest, begynnande stadier av Alzheimers och annan demens och autism hos barn.

Enligt WSJ samarbetar Apple med forskare på UCLA, läkemedelsföretaget Biogen och med Duke University där forskarna studerar barns rörelsemönster via telefonens kamera.

Förhoppningen är att signalerna via en app eller funktion ska kunna varna människor för att de kan vara i fara och få dem att söka vård, enligt dokumenten och personer som känner till arbetet, skriver WSJ.

Sa någon personlig integritet? Självklart kan det hela ses som ett hot mot just denna och därför siktar Apple på att använda algoritmer som fungerar på enskilda enheter och inte skickar data till Apples servrar. Visst ja, en sak till, man kommer fortfarande kunna ringa med den.

Publicerat 29.10.2021