Kultur

Tänk utanför ramarna

Det har blivit allt intressantare för många att investera i konst – inte minst i det skakiga ekonomiska läget på marknaden just nu. Men hur ska man tänka – och vad ska man undvika? Pontus Silfverstolpe – konstrådgivare och en av grundarna till Barnebys, en av världens största söksajter för konst och antikviteter – ger här sina allra bästa tips.

Oops! Please enable marketing cookies to view content like this from Nordea

Hur gör man för att börja samla, och hur bygger men en samling på sikt? Pontus tar oss med på en samlarresa från antiken och fram till i dag, och berättar om hur vår syn på konsten och verket har förändrats. Men han uppmanar oss även att själva fundera över våra egna motiv till att börja samla.

Vad betyder konst för dig? Är det ett socialt attribut, en investering eller ett passionerat intresse eller vill du rent av hjälpa unga nutida konstnärer?

– Man måste ha en plan för sitt samlande. Det ger den röda tråden som skapar värde över tid, säger Pontus.

Vi träffade honom på Ståhl Collection, en fantastisk konsthall i Norrköping, som ägs och grundats av Mikael Ståhl. I denna lika spännande som inspirerande miljö berättar Pontus i fyra steg om det viktigaste man ska tänka på som konstinvesterare.

Publicerat 27.09.2022