Systrarnas gröna tyg
Går det att ta vara på koldioxidutsläpp och samtidigt göra modeindustin mer hållbar? Absolut, om du frågar tvillingsystrarna Neeka och Leila Mashouf. Deras metod att tillverka textilier av koldioxid lockar industrijättar och riskkapitalister till startupbolaget Rubi Laboratories.
– Vi vet att vi är en del av något större. Världen är i desperat behov av överkomliga och skalbara lösningar som har sin grund i banbrytande teknik, sa Neeka Mashouf nyligen till branschtidningen Fashion United.
Detta var i samband med att Kalifornienbaserade Rubi, som hon är vd för, säkrat en ny runda investeringar på motsvarande 90 miljoner kronor. Stödet kom bland annat från modejättar som Ganni, H&M, Patagonia, Reformation och Nuuly.
Älskade träd
Det är inte konstigt att investerarna står på kö. Systrarnas metod att omvandla koldioxidutsläpp till biologiskt nedbrytbara textilier har blivit vida omskriven och de har kvalat in på årets 30 under 30-lista från affärstidningen Forbes.
Neeka och Leila Mashouf har bokstavligen talat fötts in i den bransch de nu försöker förändra. Familjen Mashouf har sina rötter i Iran men flydde till USA i samband med revolutionen i hemlandet 1979. Systrarna växte upp i norra Kalifornien, där havet möter redwoodskogar, i en släkt med entreprenörsanda. Familjens klädbolag Bebe Stores är välkänt i USA, kläderna har setts i populära tv-serier som Melrose Place, Beverly Hills 90210 och Ally McBeal.
Som barn blev tvillingsystrarna förälskade i naturen, liksom vetenskapen om hur den är uppbyggd. Vid 15 års ålder drog de på sig laboratorierockar och började experimentera. I dag har Neeka Mashouf dubbla examina i ekonomi och materialteknik. Hennes syster har läst neurovetenskap och medicin och jobbat med cancerforskning.
Ersätter viskos
Men frågorna om klädindustrins utveckling fanns hela tiden i bakgrunden och ledde till att de 2021 startade Rubi Laboratories i Sausalito utanför San Fransisco.
Systrarnas grundidé är att fånga upp koldioxid från industriella utsläpp och använda den som råvara för tillverkning av fibrer. Deras produkt är ett textilmaterial som kan ersätta viskos i tillverkning av kläder och en rad andra produkter. Just viskos är ett av de material som används flitigast i den globala klädtillverkningen.
”På Rubi producerar vi de högkvalitativa, naturliga textilier som redan används i industrin direkt från koldioxid, till en lägre kostnad, koldioxidnegativt och utan inverkan på vatten och mark”, heter det i en presentation från bolaget.
Positivt för planeten
Modeindustrin beskrivs ofta som en klimatbov som årligen slukar 93 miljarder kubikmeter vatten – lika mycket som fem miljoner människors behov. Branschen står för tio procent av de årliga globala koldioxidutsläppen. Det är mer än all internationell flyg- och sjöfart tillsammans, enligt en rapport från Världsbanken.
Systrarna Mashouf till vända på utvecklingen.
– Vår vision är en värld där mänskligt välstånd och ekonomisk tillväxt är positiv för planeten. Och vi ser att den här tekniken för oss närmare visionen, säger Neeka Mashouf till tekniksajten Techcrunch.
Foto: Rubi Laboratories
Publicerat 31.05.2023