Innovation

Sverige är fantastiskt
– på innovation

För andra året i rad kommer Sverige på silverplats i Global Innovation Index. Men innovationstakten minskar globalt – trots allt prat om AI. Dessutom halkar våra grannländer efter.

Överst på rankingen över världens mest innovativa länder hamnar länderna som resten av världen älskar att blanda ihop: Sverige och Schweiz.

Sverige är världens näst mest innovativa land – igen. Det slås fast i Global Innovation Index, som publiceras av WIPO, den internationella organisationen för intellektuell äganderätt. Indexet tar hänsyn till 78 olika faktorer i sin bedömning, bland annat antal patent, publicerade vetenskapliga artiklar, högteknologisk export och investeringar i forskning och utveckling.

Dessutom väger man in hur stor befolkningen är i landet – och där har Sverige en klar fördel. Sett till antalet patent och storleken på investeringarna är det klart att Sverige ligger efter stora länder som USA eller Kina. Men utslaget på en befolkning på bara 10 miljoner människor blir snittet högre. Just därför är det inte speciellt förvånande att Schweiz toppar listan över de mest innovativa länderna, eller att Singapore placerar sig på en fjärdeplats. USA lägger sig på en stabil tredjeplats, strax bakom Sverige.

Sverige toppar fem av de 78 bedömningskriterierna: infrastruktur, affärsmässighet, forskare, betalningar för immateriella rättigheter och intäkter för immateriella rättigheter. Sämst är vi på kriteriet arbetsproduktivitetstillväxt, där Sverige hamnar på 61:a plats av de 133 länderna i indexet.

Sverige behåller sin andraplats på listan, men världen blir allmänt en mindre innovativ plats.

Gemensamt för de högst placerade länderna är deras höga BNP per person. De är helt enkelt rika länder, och rika länder har råd att investera mer i innovation. Men det är ingen naturlag: ett gigantiskt och relativt fattigt land som Indien borde egentligen placera sig utanför topp 100. Men trots det hamnar de på plats 39. Samma sak gäller Kina på elfte plats.

Under de senaste fem åren har Indonesien, Mauritius, Saudiarabien, Qatar, Brasilien och Pakistan klättrat snabbast på rankingen.

Mindre innovativa

Den allmänna trenden är dock att världen blir en mindre innovativ plats. För första gången sedan 2009 gick antalet internationella patentansökningar ner och vi fick fem procent färre vetenskapliga publikationer. Under perioden 2019–2021 ökade investeringarna i forskning och utveckling med mellan 10 och 13 procent – men under 2023 var den siffran bara sex procent. Samma dystra visa är det med antalet riskkapitalaffärer. De minskade med 9,5 procent och deras sammanlagda värde minskade med hela 39 procent.

Våra kära grannar i Norden då? De ligger en bit efter Sverige. Finland ligger på 7:e plats, Danmark på 10:e, Norge på 21:a och Island på 22:a plats. Samtliga har tappat jämfört med förra årets index.

Publicerat 27.11.2024