Svensk konstfond i världens fokus
Konstfonden Arte Collectum såg dagens ljus 2022 och blev en omedelbar succé. I fjol kom uppföljaren Arte Collectum II – och intresset har sannerligen inte avtagit. Vi pratade med medgrundaren Jonas Höglund om uppmärksamheten från såväl investerare som internationell media – och vad som är på gång nu.

Arte Collectum har fått ett stort medialt genomslag internationellt den senaste tiden. Berätta!
– Ja, det är verkligen roligt att se att så många har fått upp ögonen för vår fond. Nyligen blev vi till exempel uppmärksammade i Financial Times med rubriken The surprising rebirth of the art investment fund, ett reportage som handlade om konstfonder globalt och med särskilt fokus på Arte Collectum och hur vi arbetar. Från vår fondstruktur till hur vi lyfter fram kvinnor och minoriteter i kombination med utlåning av verk till museer. Efter reportaget märkte vi direkt ett ökat internationellt intresse för våra två fonder.

Vad intresserar mest, är det konstfonderna, konstverken eller konstnärerna?
– Till att börja med så är det de senaste årens ökade intresse bland globala kapitalförvaltare att addera konst i portföljen. Enligt en Deloitte-rapport genomförd med ArtTactic så är 90 procent av globala kapitalförvaltare positiva till att äga konst som en del av portföljen – och 63 procent har integrerat konst i deras kapitalförvaltningserbjudande. I det sammanhanget lyfts vår konstfond fram som ett intressant alternativ bland alternativa investeringar. Vår fondstruktur med egen compliance, godkänt prospekt från Finansinspektionen och notering på en börs skapar en ny form av transparens i konstvärlden, vilket tillsammans med vårt samarbete med bland annat Nordea, även intresserar många journalister.

Det underlättar såklart att ni är duktiga på att synas, eller hur?
– Jo, så är det ju. Från vår första fond har vi hittills lånat ut verk till tolv ledande museer och utställningar globalt och kommer framöver låna ut verk till ytterligare nio planerade utställningar, däribland Victoria and Albert Museum i London, Fundació Joan Miró i Barcelona och Phillips Collection i Washington DC.
Vilka specifika konstverk och konstnärer får mest uppmärksamhet?
– Det är många… Men för att ge några exempel: Ett verk i första fonden av Carmen Herrera, som steg 40 procent i värde på ett år och nu är värt 2,8 miljoner euro. Ett annat verk som blivit mycket omskrivet är av Olga de Amaral. Det visades fram till nyligen på Fondation Cartier i Paris och går nu vidare till Institute of Contemporary Art i Miami med öppning den 1 maj i år.

Har du själv någon favorit bland det som fonden investerat i?
– Då väljer jag ett verk av Jaune Quick-to-See Smith, Survival Map från 2021, som blev utvalt till hennes retrospektiva utställning på Whitney Museum of American Art i New York. Verket är med i vår första fond.
Vad händer annars i Arte Collectum just nu?
– Vi hade nyligen ett mycket trevligt och uppskattat event tillsammans med Nordea Private Banking på Göteborgs konstmuseum. Investeringskommittén är i full gång med ytterligare konstförvärv i nya fonden i vad som känns som ett osedvanligt attraktivt investeringsklimat. Vi genomför löpande intervjuer med journalister och har fullt fokus på vår fondresning som pågår fram till midsommar.
Vill du veta mer om Arte Collectum?
Kontakta din rådgivare i Nordea Private Banking.
Publicerat 24.03.2025