Innovation

Svensk elmotorcykel jagar tjuvjägare i Afrika

Den är tyst, gör 90 knyck och laddas av solen – Poc-grundaren Stefan Ytterborns nya startup Cake är till god hjälp i jakten på savannens lömska tjuvjägare.

Motorcykeln Cake

Den svenska elmotorcykeln fick internationell uppmärksamhet när artisten Pharrell Williams provkörde den på Instagram förra året – och beställde en knallgul. Cake har tagit in 200 miljoner i riskkapital, och vid sidan av samarbetet med popstjärnan är bolagets nya drive mer allvarsam.

Den specialtillverkade Cake Kalk AP (där AP står för anti-poaching, anti- tjuvjakt) har tagits fram i samarbete med organisationen Southern African Wildlife College, SAWC. Eftersom utbudet av eluttag är snålt i vildmarken är hojarna utrustade med dubbla batterier och ett solcellspaket. 

Kalk motorcykel i öken

Cake Kalk AP

Pris: 250 000 kronor för två motorcyklar + ett solcellspaket.

Hastighet: Max 90km/h.

Räckvidd: Cirka 3 timmar per batteri.

Vikt: 80 kilo inklusive batteri.

50 par av Kalk AP har tillverkats och för varje exemplar som säljs skänks en likadan till SAWC:s anti-tjuvjakt i 25 parker över hela Afrika. Till skillnad från vanliga bensindrivna motorcyklar glider de ljudlöst fram över savannen.

– Solkraft, ny teknik och en ny sorts fordon kan rädda utrotningshotade djur, säger Stefan Ytterborn. Ett bra exempel på hur nytta förenas med hållbarhet.

Framöver är dock målgruppen en annan för Cake: urbana jobbpendlare.

Publicerat 24.03.2021