Kultur

Sväva över Paris

Har du drömt om att sväva fram mot glittrande stadsljus med Eiffeltornet i bakgrunden? Snart kan det bli verklighet. Frankrikes huvudstad står i begrepp att bygga sin första urbana linbana.

linbanan paris
Att sväva över stadsbebyggelse är populärt, allt fler storstäder bygger nu linbanor. Rendering: Romain Ghomari.

Linbanan, kallad Cable 1, är tänkt att sträcka sig från Parisförorten Villeneuve-Saint-Georges till Créteil, dit metrons linje 8 går. Resan i luften över förortsgyttret är beräknad till 17 minuter, vilket är mindre än hälften av den tid det tar att åka buss samma sträcka, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Med fem stationer och bara 30 sekunder mellan kabinerna kommer minst 11 000 passagerare kunna nyttja linbanan per dygn. Om allt går enligt planerna börjar den byggas senare i år för att öppna 2025 – samma år som Amsterdam i Nederländerna avtäcker sin nya linbana.

Linbana paris
2025 planerar Paris och Amsterdam att öppna nya linbanor, som en del av kollektivtrafiken. Rendering: Romain Ghomari.

Den ska gå mellan de västra och norra delarna av staden, över kanaler och vattenområden.

Amsterdam och Paris är inte de enda som satsar på luftburen kollektivtrafik. Linbanor finns redan i bland annat den brittiska huvudstaden London (över floden Themsen), i spanska Barcelona (upp till en bergstopp i Montserratområdet), i New York (där linbanan till Roosevelt Island är en del av kollektivtrafiksystemet) samt i Brasiliens Rio de Janeiro (där en av stadens två linbanor var med i Bondfilmen Moonraker) och i Hongkong. En mycket berömd linbana går upp till Gibraltarklippan.

Transportformen har länge använts i bergiga områden och på skidorter, så av förklarliga skäl är linbanor vanligare i länder som Schweiz och Tyskland men också i Norge.

Zhanjiajie stad och linbanor som går uppför Tianmen-berget
Staden Zhanjiajie och linbanor som går uppför berget Tianhmen Shan. Foto: Shutterstock.

Världen längsta ligger dock långt från Centraleuropa. Den finns i den kinesiska staden Zhangjiajie i södra Kina och bjuder på en hisnande och lutande färd i 7,5 kilometer upp på berget Tianhmen Shan.

Publicerat 23.07.2022