Innovation

Superdator löser världsproblemen

Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Vilken innovation kommer innebära störst förändring för världen de kommande åren?

En bra gissning är kvantteknologi.

Vi talar alltså om superdatorer som blixtsnabbt kommer ta fram nya material, hitta botemedel mot svåra sjukdomar, lösa hittills oknäckbara krypteringar…

Regeringar världen över och stora multinationella bolag plöjer ned enorma pengar för att hänga med i utvecklingen. Microsoft, Google, Nokia, British Telecom, Airbus… I Sverige ska Chalmers tekniska högskola i Göteborg, tillsammans med bland andra Lunds universitet och KTH, bygga landets största kvantdator i ett miljardprojekt. För att inte tala om Kanada, där den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau är en av kvantteknikens stora förespråkare. Kapplöpningen har bara börjat.

Men vad är det som är så fantastiskt – vad är det som gör tekniken så revolutionerande?

Till skillnad från en klassisk ”bit” i en vanlig dator kan en kvantbit vara både en etta och en nolla och mer än så. Resultatet: Superdatorer som är upp emot en miljon gånger kraftigare och mer effektiva än dagens, vilket kommer skapa förutsättningar och möjligheter som är svåra att överblicka. 

Framför allt i skenet av att utvecklingen från 1960-talet och fram till nu faktiskt är ganska förutsägbar och följer Moores lag, en mjuk kurva av ständiga förbättringar och smartare program som avlöser varandra samtidigt som priserna på datorerna faller. 

Men med kvantdatorerna kommer allt detta förändras. Då är det inte längre tal om små steg utan om ett enda jättekliv rakt in i framtiden.

Publicerat 23.09.2019