Kultur

Stopp! Mejla inte!

Har du för vana att slänga iväg ett mejl till dina kollegor tidigt på morgonen med en fråga som du känner att du omedelbart måste få svar på? Det kan såklart vara väldigt lockande – men gör inte det!

maila inte symbol

Psykologen Shawn McClean har med sitt amerikanska forskarteam undersökt vad som händer med oss när våra morgonvanor förändras.

Undersökningen gav svart på vitt att när våra rutiner ruckas så inträffar ett snabbt och sedan kvardröjande energitapp. I stället för att ha fokus på att fixa frukosten och få barnen påklädda så dröjer sig tankarna kvar vid frågeställningen i mejlet. Detta påverkar inte bara för stunden, utan faktiskt hela dagen störs och kommer i obalans, vilket yttrar sig i minskat engagemang och närvaro. Det samma gäller för övrigt även för nattligt mejlande, där mottagaren i stället för att sova ligger vaken och grubblar på de jätteviktiga raderna som absolut inte kunde vänta tills nästa dag.

Vår kollektivt dåliga impulskontroll har lett till att många koncerner och stora företag, däribland Volkswagen Group, stänger av sina mejlservrar efter kontorstid.

Källa: Harvard Business Review

Publicerat 24.03.2021