Kultur

Stjärnkocken har hittat hem

När Jacob Holmström i våras öppnade för bordsbeställningar till sin nya restaurang Fyr i Tylösand trillade det på 5 minuter in 1 400 bokningar. Ett smått osannolikt intresse, men så är han också en av våra mest profilerade kockar.

Jacob Holmström och Emelie Leijon
När Jacob Holmström och Emelie Leijon hade beslutat sig för att öppna restaurang i Halmstad dröjde det inte länge innan de hittade den perfekta lokalen.

Jacob Holmström har arrangerat Nobelmiddagar, har dubbla Michelinstjärnor, vunnit Kockarnas kamp i TV4 och jobbat på toppkrogar runtom i Europa.

Men att det blev Tylösand som blev nästa anhalt för Jacob och hustrun Emelie Leijon var rätt mycket en slump. Under många år drev Jacob stjärnkrogen Gastrologik i Stockholm innan Emelie och han drabbades av hemlängtan till västkusten och en önskan om ett lite lugnare liv.

Jacob Holmström och Emelie Leijon
Havet är en självklar källa till råvaror på restaurang Fyr. Ambitionen är inte att få stjärnor i Guide Michelin – men att servera á la carte-mat med samma ambitionsnivå.

Jacob Holmström
och Emelie Leijon

Bor: Halmstad med två små barn.

Första jobbet: Jacob stod i disken på pappas restaurang i Halmstad medan Emelie var badvakt på badhuset i Gislaved.

Reser helst till: Frankrike (Jacob bodde där när han och Emelie träffades).

Kuriosa: Emelie är före detta golfproffs, och har bland annat vunnit Swedish International 2003.

– När vi drog igång Gastologik var vi mycket mer där än hemma, vi kom dit vid sju på morgonen och hem runt ett eller två på natten. På söndagen var man helt slut och även om vi hade stängt på måndagar så fick man ofta gå in och jobba då med, berättar han.

Med två små barn var det inte en helt enkel ekvation att få ihop. Men att de ville fortsätta att driva restaurang var en självklarhet.

I Halmstad fick de många erbjudanden om att titta på platser för en ny krog, innan de ramlade över en jättelokal på 675 kvadratmeter alldeles vid strandkanten i Tylösand.

Restaurangen med utskikt och Jacob
All inredning, ned till minsta kaffekopp, har tagits fram av Emelie Leijon, som till vardags driver designmärket E.Leijon. Bild (t.v.): IG@restaurang.fyr

– Platsen är så unik. Vi fastnade direkt för den, även om den i storlek är enorm i jämförelse med vad vi gjort tidigare och med plats för 120 gäster, vilket skrämde lite.

Emelie, som driver inredningsmärket E.Leijon, har gjort hela inredningen, från koncept och design hela vägen ned till porslin med eget mönster, servetter och glas.

Vad gäller maten så satsar Fyr inte på långa avsmakningsmenyer utan på en à la carte-meny med fokus på lokalodlat från västkusten – och självklart massor av skaldjur.

– Även om vi inte kommer jaga stjärnor så är ambitionen att laga mat på internationell enstjärnenivå, säger Jacob.


Foto: Alexander Arnholm / Audi Magazine

Publicerat 24.05.2024