Stjärnkocken har hittat hem
När Jacob Holmström i våras öppnade för bordsbeställningar till sin nya restaurang Fyr i Tylösand trillade det på 5 minuter in 1 400 bokningar. Ett smått osannolikt intresse, men så är han också en av våra mest profilerade kockar.
Jacob Holmström har arrangerat Nobelmiddagar, har dubbla Michelinstjärnor, vunnit Kockarnas kamp i TV4 och jobbat på toppkrogar runtom i Europa.
Men att det blev Tylösand som blev nästa anhalt för Jacob och hustrun Emelie Leijon var rätt mycket en slump. Under många år drev Jacob stjärnkrogen Gastrologik i Stockholm innan Emelie och han drabbades av hemlängtan till västkusten och en önskan om ett lite lugnare liv.
– När vi drog igång Gastologik var vi mycket mer där än hemma, vi kom dit vid sju på morgonen och hem runt ett eller två på natten. På söndagen var man helt slut och även om vi hade stängt på måndagar så fick man ofta gå in och jobba då med, berättar han.
Med två små barn var det inte en helt enkel ekvation att få ihop. Men att de ville fortsätta att driva restaurang var en självklarhet.
I Halmstad fick de många erbjudanden om att titta på platser för en ny krog, innan de ramlade över en jättelokal på 675 kvadratmeter alldeles vid strandkanten i Tylösand.
– Platsen är så unik. Vi fastnade direkt för den, även om den i storlek är enorm i jämförelse med vad vi gjort tidigare och med plats för 120 gäster, vilket skrämde lite.
Emelie, som driver inredningsmärket E.Leijon, har gjort hela inredningen, från koncept och design hela vägen ned till porslin med eget mönster, servetter och glas.
Vad gäller maten så satsar Fyr inte på långa avsmakningsmenyer utan på en à la carte-meny med fokus på lokalodlat från västkusten – och självklart massor av skaldjur.
– Även om vi inte kommer jaga stjärnor så är ambitionen att laga mat på internationell enstjärnenivå, säger Jacob.
Foto: Alexander Arnholm / Audi Magazine
Publicerat 24.05.2024