Personligt

Står stadigt i utmanande tider

Nordeas fondchef Maria Rengefors om kärleken till fondsparande, att gå i gång på kriser, hur vårt sparande påverkas i en turbulent tid och hur hennes ledarskap utvecklades på fotbollsplanen.

Maria Rengefors
Maria Rengefors började på Nordea 2005 som kommunikatör innan hon blev informationschef. 2014 tog hon över som fondchef.

Regnet väller ner över Smålandsgatan denna tidiga onsdagseftermiddag. Maria Rengefors ger det ruskiga höstvädret utanför Nordeas huvudkontor en snabb blick innan hon vant fyller på kaffekoppen. Det har gått drygt 18 år sedan hon kom in hit för första gången – då som egen företagare med konsultuppdrag att göra nya faktablad för all fondförsäljning. I dag är hon chef för Nordea Fonders svenska filial.

– Jag tänkte först att jag skulle vara här i drygt ett år och sen göra någonting annat. Men möjligheterna att utvecklas har hela tiden dykt upp på ett sätt som jag inte trodde. Jag har trivts så oerhört bra och kanske mer än någonsin just nu, ler hon medan vi sätter oss i ett av de ljusa mötesrummen.

Fondsparande som folksport

Det märks att Maria Rengefors är kommunikatör i grunden. Inte bara i hennes trendspanande krönikor på Nordeas digitala plattform Fondmagasinet, utan också hur hon på ett medryckande sätt talar om fondsparande. Det var den gåvan som fick henne att lämna den egna konsultverksamheten till att bli fondbolagets informationschef på banken 2005. Innan dess hade hon blivit anlitad som konsult av flera fondbolag för att hjälpa till med kommunikationen.

– Ju mer jag lärde mig under dessa uppdrag, desto mer insåg jag hur bra sparform fondsparande är. Det är enkelt, lättillgängligt och väldigt demokratiskt. Det gillar jag.

Maria Rengefors
Stolt fondchef. Från att ha varit kritiserade i början av 2010-talet i media har Nordea Funds haft en fantastisk resa.

Maria Rengefors

Ålder: 64 år.

Familj: Två döttrar med sambos och ett barnbarn.

Bor: Gärdet i Stockholm.

Lektyr på nattduksbordet: Confidence man: berättelsen om Donald Trumps uppgång och Amerikas fall av Maggie Haberman. Intressant och lite skrämmande.

Fritidsintressen: Spela padel, träffa vänner, läsa böcker och att vistas på familjestället söder om Trosa.

På sin bucketlist: Tycker hela livet är en bucketlist. Det gäller att uppskatta både det lilla i vardagen och det storslagna i platser du besöker eller upplevelser du är med om.

Och hon är inte ensam:

– När allemansfonderna kom på åttiotalet blev både aktier och aktiefondssparande en folksport i Sverige. Det är därför Sverige är världens mest fondsparande land, 70 procent av alla svenskar över 18 år sparar i fonder.

Efter flera år som informationschef blev Maria Rengefors vd för det svenska fondbolaget Nordea Fonder 2013. Året därpå lades de fyra nordiska fondbolagen i Nordeakoncernen samman och Maria blev chef för den svenska filialen i det då nya Nordea Funds Ab.

– Vårt uppdrag är att gemensamt i bolaget ha en översyn av verksamheten, vilken vi till största del outsourcar till Nordea Asset Management där bland annat förvaltning och administration av fonderna finns. Vi ska säkerställa att vi lever upp till lagkraven och tillståndet från Finansinspektionen, men också ha andelsägarnas bästa för ögonen och åstadkomma bästa möjliga avkastning för dem som har valt att ge oss förtroendet att spara i våra fonder.

– Utöver det är jag talesperson för Nordeas fonder och driver det vi ser att vi är bra på i fondbolaget«, säger hon och berättar att hon senast i går hade en kväll med Nordeas Private Banking-kunder. 

Hon beskriver Nordea Funds portfölj, med sina hundratals fonder, som både bred och med en spets.

– Vi har fonder som passar många: våra breda Strategafonder för den stora gruppen privatsparare men också olika diskretionära erbjudanden för exempelvis våra private banking-kunder. Samtidigt vill vi visa att vi har innovationskraft – att vi är i framkant och kan erbjuda sådant som ligger i tiden och där vi ser investeringsmöjligheter.

Vad ligger i tiden nu?

– Just nu handlar det väldigt mycket om olika hållbarhetsfaktorer och omställningen bolagen behöver göra för att vi ska kunna minska den globala uppvärmningen och leva upp till Parisavtalet. Där vet vi att de som förvaltar fonderna alltmer integrerar ESG-analys (verktyg som analyserar klimat, sociala faktorer och ägarstyrning) för att bedöma risker och möjligheter.

De senaste åren har hon märkt att kunderna också blivit mer värderingsstyrda.

Maria Rengefors
Fokus på hållbarhet. Maria Rengefors lyfter fram hur investeringar blivit alltmer värdestyrda, och att det för alltfler har det blivit viktigt att det finns ett gott syfte.

Nordea Funds

Nordea Funds Ab är en del av Nordeakoncernen och är registrerat i Finland med Helsingfors som hemort. I Sverige bedrivs fondverksamheten genom den svenska filialen, Nordea Funds Ab, Svensk Filial. Nordea Funds är det största fondbolaget i Norden och erbjuder marknadens största fondutbud där fokus ligger på aktivt förvaltade fonder som integrerar marknadsinsikter, djup företagsanalys och hållbarhetsfaktorer.

– På samma sätt som vi nu är bättre och mer måna om att källsortera så vill vi se över var vi har våra placeringar. Det är inte längre bara det självklara att åstadkomma bästa möjliga avkastning i förhållande till risk som lockar – utan att investera i någonting som man kan stå för. Det värderingsbaserade fondutbudet har dessutom blivit större och det har blivit lättare att genomlysa fonderna tack vare teknikutvecklingen, säger hon och böjer sig fram mot bordet.

– Om man vill driva ägarstyrningsfrågor eller använda aktieägarkraften till att framkalla verklig förändring så är det bra att vara stor. Vi är stora. Och det är vi tack vare det förtroende vi har fått från våra kunder.

Behovet av rådgivning ökar

Hon tar en klunk av det becksvarta kaffet och lutar sig tillbaka i fåtöljen igen. Vi möts i en mörk tid präglad av krig, ökade kostnader och inflation. Något som blivit märkbart inom Marias område.

– Jag kan se att en del av dem som har sparat länge i våra fonder nu väljer att sälja av en del för att amortera på sitt bostadslån, exempelvis. Kanske hade man tänkt att använda de pengarna till något roligare, men tack vare att man sparat kan man i alla fall amortera och sänka sin räntekostnad. Vi har också förstått att behovet av rådgivning ökar och ser att månadssparandet i huvudsak fortsätter än så länge.

Det här är inte den första turbulenta perioden som Maria Rengefors varit med om under sina år på Nordea. När hon tog över chefsrollen 2013 var fondbolaget i förändring. Knappt två år tidigare hade Nordea Fonder beskrivits som ett krisande fondbolag och listats som det sämsta i klassen i ett reportage i SVT. Mycket har hänt sedan dess. I dag är Nordea Funds Nordens största fondbolag med miljoner fondsparare.

Maria Rengefors
Maria Rengefors betonar hur viktigt det är med erfarenhet i hennes roll. ”Hade jag kommit hit som ung hade jag nog aldrig haft tålamod.”

– Hela banken har genomgått en enorm förändring de senaste åren och blivit någonting annat och ännu bättre än vad den var när jag började. Det gäller också kapitalförvaltningen, vårt fondutbud och hur vi tar oss an olika utmaningar. Det har varit oerhört kul och spännande att få ha varit med på den resan. 

Dessutom säger hon sig gå i gång på kriser.

– Som kommunikatör ser jag nog det mesta som spännande utmaningar, jag är ganska lösningsorienterad. Men jag ska inte sticka under stol med att det var tufft när pandemin kom och vi hade svårt att värdera, eller när det fruktansvärda kriget i Ukraina bröt ut och vi ställdes inför en massa nya typer av frågor. Men det är en del av jobbet.

Maria Rengefors tror dock att det var en fördel att komma till en så pass stor organisation som 46-åring, då hon var klar med småbarnsåren och hade hunnit få en hel del yrkeserfarenhet. Under uppväxten i Farsta fastnade hon tidigt för språk och utbildade sig så småningom till informatör samt läste engelska och företagsekonomi med marknadsföring som inriktning. Snart hamnade hon på informationsavdelningen i Axel Johnsongruppen, därefter SAS Catering och i försäkringsbolaget Sirius som då var en del av ABB Financial Services, innan hon startade egen konsultverksamhet.

Maria Rengefors
Under tio år var Maria Rengefors lagledare för ett flicklag i Djurgården där hennes dotter spelade. »Underbara och väldigt lärorika år«, berättar Maria.

– Jag hade inte haft det tålamod som krävs om jag hade kommit hit som ung, vilket är både utmaningen och möjligheterna med en stor organisation, förstå att vi är många som driver det här tillsammans. Det skapar situationer där du måste våga diskutera saker.

Kanske är det något Maria fick lära sig en del om när hon var tränare för sin dotters fotbollslag.

– Jag var lagledare för Djurgårdens flickor -98, från att min dotter var sex år tills hon var sexton. Det var underbara år. Tjejer som spelar fotboll i den åldern har väldigt starka viljor, så det gällde att försöka manövrera sig genom dessa och få laget att gå åt samma håll. Och samtidigt hantera föräldrarna, säger hon.

Hur Maria är som ledare i dag tycker hon själv är svårt att svara på.

– Men jag vill inspirera, försöka vara inkännande och peta på folk på ett vänligt sätt. Jag trivs att ha dialog med mina kollegor och tillsammans hitta fram till lösningar. De dagar vi lyckas med det är de bästa dagarna.

Regnet fortsätter att ösa ner, men innanför fönstren sprider det sig en slags värme när Maria gör sig redo att fortsätta arbetsdagen.

– På pappret kanske jag är i slutet av mina yrkesår, men det är inget jag tänker på. Jag har ju världens bästa jobb och har så mycket energi till det. Det är en fantastisk resa full av möjligheter att få vara med på och det är jag väldigt tacksam över.


Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Karl Nordlund

Publicerat 26.10.2023