Kultur

Sommar­läsning från Obama och Gates

En god bok i hängmattan hör sommaren till. Två flitiga semesterläsare, USA:s expresident Barack Obama och filantropen och Microsoft­grundaren Bill Gates, delar med sig av sina tips. Nu vänder vi blad!

Obama och Gates, liksom flera andra världsledare, publicerar med jämna mellanrum listor på böcker de rekommenderar. Här är ett axplock ur tipsen, låt dig inspireras!

Bill Gates boktips

Tre böcker från Bill Gates:

The Ministry for the Future (Framtidsministeriet) av Kim Stanley Robinson.

Cli-fi (klimatfiktion) som utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid, där Indien hukar under en dödlig värmebölja samtidigt som FN-organisationen Framtidsministeriet jobbar för att skydda framtida generationer. ”I Robinsons berättelse finns det inte en enkel lösning på klimatförändringarna, precis som i verkligheten. I stället väver han samman berättelser om ny politik och innovationer, som alla gemensamt verkar för att förhindra katastrofer”, skriver Gates om boken.

How the World Really Works (Hur världen egentligen fungerar) av Vaclav Smil. 

Tjeckiskkanadensiske Vaclac Smil är professor emeritus i miljövetenskap och en av Bill Gates absoluta favoritförfattare. Genom åren har han skrivit över 40 böcker om allt från gödningsmedel till japaners matvanor. How the World Really Works beskriver samhällets grundläggande infrastrukturer. De första tre kapitlen, som handlar om energi, borde vara obligatorisk läsning för den som vill ha en informerad åsikt om klimatförändringarna, enligt Gates.

The Power (Kraften) av Naomi Alderman.

Egentligen ett tips från Bill Gates dotter som tyckte att pappa skulle läsa en science fictionroman med genderfokus. The Power utspelar sig i en värld där tonåriga flickor har fysisk kraft att ge el-chocker som kan skada eller till och med döda män. På sin blogg skriver Bill Gates att boken gav honom en bättre förståelse för problematiken kring de övergrepp och orättvisor som många kvinnor utsätts för. The Power har beskrivits som vår tids svar på The Handmaid´s Tale (Tjänarinnans berättelse) – den klassiska dystopi av Margaret Atwood som kom ut redan 1985 och som 2017 blev en omskriven tv-serie.

Tre lästips från Barack Obama:

Project Hail Mary (Uppdrag Hail Mary) av Andy Weir

Den tidigare högstadieläraren Ryland Grace, som skolat om till astronaut, vaknar upp ur koma och har minnesförlust. Hans besättning är död och Grace inser att det är upp till honom att rädda jorden och mänskligheten från utrotning. Denna science fictionbok är oerhört hyllad och det ryktas att Ryan Gosling ska spela huvudrollen i filmversionen, rapporterar The New York Times. Andy Weir har tidigare skrivit The Martian (Ensam på Mars) som också filmatiserats.

How the Word is Passed (Hur budskapet förs vidare) av Clint Smith

Med utgångspunkt från sin hemstad New Orleans i Louisiana tar Clint Smith med läsaren på en oförglömlig resa till slaveriets monument i USA. Den går till plantager, fängelser, stadsdelar och kyrkogårdar och ställer frågor om hur slaveriet format landets kollektiva historia, dess invånare och deras minnen. How the Word is Passed har toppat tidningen The New York Times bästsäljarlista och fått otaliga priser.

Cloud Cuckoo Land (En bättre värld) av Anthony Doerr

Möt fem människor i olika delar av historien vars öden vävs samman av en förhistorisk skrift. Bland dem finns Seymor, som står i begrepp att spränga ett bibliotek i dagens Idaho: Anna, som fajtas för sin systers liv mitt under belägringen av Konstantinopel 1453, samt Konstance som befinner sig på ett rymdskepp efter att jorden blivit obeboelig. Prisbelönta Anthony Doerrs senaste verk handlar om mänsklighetens grymhet och godhet och beskrivs som en blivande klassiker.

Publicerat 29.06.2022