Personligt

Solklart

Från norska oljeindustrin till solcellsentreprenör. Daniel Gruvborg vågade ta klivet och satsa på en i dubbel bemärkelse hållbarare framtid. I dag omsätter Nordic Solar över 100 miljoner kronor.

Daniel Gruvborg är övertygad om att framtiden finns i solenergi.

När Daniel Gruvborg var ung grabb cyklade han och hans kompisar ofta över gränsen från värmländska Töcksfors för att spela fotboll i norska Rømskog. I dag är den svensknorska ungdomsserien sedan länge nedlagd, men i ett symboliskt perspektiv var inte de där resorna oväsentliga för vad som komma skulle.

Daniel Gruvborg driver i dag framgångssagan Nordic Solar, en av Sveriges och Nordens allra första sollcellsinstallatörer med över 1 000 genomförda projekt. Kunderna är allt från stora byggföretag och elhandelsbolag till lantbrukare och privatpersoner. I takt med omställningen mot mer hållbara och fossilfria alternativ har verksamheten vuxit årligen sedan starten 2009.

Men låt oss återvända i tiden och till de svensknorska gränstrakterna och hur allt började för Daniel – i oljeindustrin.

Daniel arbetade i några av alla de företag som finns runt det gigantiska norska olje- och gaskonglomeratet: Aker Solutions, Kongsberg, Rolls Royce Marine… Han försåg dem med svenska ingenjörer och skickliga arbetare från hemtrakterna i Värmland som lockades av höga norska löner.

Sedan starten 2009 har Nordic Solar genomfört mer än 1 000 projekt.

Daniel Gruvborg

Bor: Töcksfors, Sverige.

Familj: Gift med Veronica, har en son på 19 år och två döttrar på 17 och 11.

Karriär: Har jobbat i Norge i olje- och gasindustrin. Startade Nordic Solar 2009, som har verksamhet i Norge och Sverige.

Bank: Nordea Private Banking, Karlstad

– Men jag var rädd för att de efter ett tag skulle tröttna på att pendla och då skulle marknaden vara död. Därför letade jag efter en ny business och affärsidé, säger han.

Daniel berättar hur han 2008 läste i tidningen att 300 vindkraftverk skulle byggas i Sverige, och han tänkte att det kanske var framtiden.

Men när han började undersöka marknaden blev han avskräckt.

– Vindkraftverk var inte särskilt populära för tio år sedan i Värmland, säger han och berättar om upprörda grannar och svårigheten i att få tillstånd att bygga. Plus alla markägare som snabbt såg chansen att tjäna sig en hacka.

– Dessutom, att prata om vindkraftverk i Värmland på den tiden var till och med ett känsligare ämne än att prata om varg. Och så är det tidskrävande, det tar cirka tio år att få ett vindkraftverk på plats.

I stället blev det en satsning på solenergi.

Sola i Karlstad… Jodå, man har kontor där också, men Nordic Solars huvudkontor ligger i det lilla samhället Töcksfors i Värmland.

– Precis i den här vevan gick staten ut och lovade stöd för utveckling av solenergi, det avgjorde saken för mig.

– Solceller är inte som vindkraftverk, de är tysta och konfliktfria. De förstör varken utsikten eller lägger beslag på värdefull åkermark.

Nordic Solars solpaneler tillverkas i Kina och Korea, medan systemet monteras av installatörer från Töcksfors, som ligger mitt emellan Oslo och Karlstad i Årjängs kommun. Så har också Nordic Solar verksamheter i såväl Sverige som Norge.

– Just nu, i dessa speciella coronakristider, är vi lite nervösa för att vi inte får in tillräckligt med material till våra paneler.

Under de mer än tio åren som gått sedan Nordic Solar drog igång har försäljningen ökat till en bit över 100 miljoner kronor.

Efter klimatmötet i Paris 2015 ökade intresset för solenergi.

I början var det en kamp för att få lönsamhet. Komponenterna var dyra och marknaden långsam. Men investeringsstöd och skatteavdrag har bidragit till en positiv utveckling.

– Och nu har det verkligen släppt. Tidigare användes solenergi ofta i marknadsföringssyfte, men efter klimatmötet i Paris 2015 började saker och ting att vända. Nu har solcellsbeslutet kommit in i styrelserummet på företagen. Många är oroliga för miljön och klimatet, och vill bidra med en hållbar energilösning.

Hur känns det att driva en så "ren" verksamhet efter många år i oljeindustrin?

– För mig är detta mer än en business, det har blivit en livsstil. Hemma har jag såklart solceller på taket, och jag har precis beställt en Tesla Leaf.

Panelerna som Nordic Solar säljer ingår inte i ett slutet system, utan är anslutna till elnätet. Producerar du mer el än du förbrukar kan överskottet säljas.

Några ord om Daniel

Rådgivaren Ola Persson, Nordea Private Banking Karlstad, om Daniel Gruvborg:

”Daniel är en sann entreprenör som bygger framgångsrika bolag från grunden, utifrån sin nyfikenhet och fingertoppskänsla för vad  framtiden efterfrågar. Med sin senaste skapelse, Nordic Solar, har han hittat helt rätt och det ska bli mycket spännande att följa bolagets utveckling framåt.”

Men solenergi i kalla Norden, hur hänger det ihop?

– Vi har kanske låga temperaturer, men vi har långa dagar och utslaget på ett år har vi tillräckligt med sol.

Panelerna som Nordic Solar säljer ingår inte i ett slutet system, utan är anslutna till elnätet.

Du använder först solenergin från taket och sedan köper du mer el från nätet om du behöver. Om du använder mindre än vad solcellerna producerar ”säljer” du det via elnätet. Så ingenting går till spillo.

Fler och fler har insett fördelarna med detta, inklusive Stockholms slott som har nappat på den sinnrika lösningen.

Så är också Daniel övertygad om att sol-, vind- och vattenkraft på sikt kommer fasa ut oljan.

– Det är uppenbart att höga olje- och elpriser gynnar oss som arbetar med solenergi.

På en växande marknad har Nordic Solar tagit ett steg i taget, investerat vinsten tillbaka i företaget, hållit investerare och friare på avstånd och stått kvar med bägge fötterna i den värmländska myllan.

Själv konstaterar solcellsentreprenören enkelt:

– Jag vill träffa människor och vara nära produktionen.

Svårare än så behöver det ibland inte vara.

Text Per Asbjørn Risnes jr. Foto Anki Grøthe

Publicerat 01.04.2020