Kultur

Solklart!

Snart sommarsolstånd och norra Europa laddar för midsommarfirande. Då tar vi tillfället i akt och gör som folk har gjort i alla tider – vi hyllar solen…

Solar Orbiter och solen
Rymdsonden Solar Orbiter på uppdrag. År 2020 skickades den iväg på sin långa himlaresa. Foto: ESA/ATG medialab.

Är årets bild redan tagen? Den 7 mars passerade den europeiska rymdmyndighetens sond Solar Orbiter ”bara” 75 miljoner kilometer från solen, vilket i avstånd är ungefär halvvägs från jorden.

Under fyra timmar fotograferades solen med rymdfarkostens högupplösta teleskop. Bilderna smältes därefter samman i en mosaik till en enda bild – som är den mest detaljerade av hela solskivan som någonsin tagits – och som visar solens övre atmosfär, koronan.  

En magisk bild som på sätt och vis också är en spegling av tidsandan.

Solen
Denna unika bild av solen togs av Esas rymdsond Solar Orbiter tidigare i våras. I det övre högra hörnet syns en ljus prick, det är Jorden. Bild: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI team; Data processing: E. Kraaikamp (ROB)

Människans fascination och upptäckarlust för rymden har de senaste åren accelererat med megamiljardärer som Elon Musk och Jeff Bezos som vår tids stora stjärnseglare som inte skyr några kostnader och ansträngningar i jakten på att utforska andra världar.

Nu är rymdkapplöpningen 2.0 i full gång. Det var delvis också i den andan som rymdsonden Solar Orbiter började sin långa himlaresa år 2020. Huvuduppdraget är studera solen så närgående det bara går och kanske till och med hitta några av de pusselbitar som gäckar forskarna runt livets uppkomst på jorden. Där är vi inte riktigt ännu, men redan har en rad intressanta förstagångsobservationer gjorts. Bland annat har Solar Orbiter tagit de första bilderna av solens nord- och sydpol samt gjort unika observationer av solvind, rapporterar magasinet Forbes.

Rymdfarkosten har sedan dess även färdats i Merkurius omloppsbana endast 50 miljoner kilometer från solen – vilket är det närmaste den kommer att vara det en miljon grader varma (på ytan) eldklotet, som också är vår närmaste stjärna.

Publicerat 25.05.2022