Innovation

Solklart!

Är rymdsolkraft lösningen på jordens energiproblem? Forskarna är närmare än någonsin att hitta en lösning.

Sol I Solpaneler Av Internationella Rymdstationen
Forskare tror att inom tio år kommer vi kunna skicka upp satelliter i rymden som förser jorden med solkraft Bild: Shutterstock

De kommer sväva långt ovan jordens stormar och snöoväder, där solen alltid skiner. Tanken på solpaneltäckta rymdsatelliter, som förser jorden med solkraft, har länge lockat forskarvärlden.

– Men nu har vi kommit så långt att vi inom tio år kommer att kunna skicka upp de första, hävdar John Mankins, fysiker som tidigare arbetat för USA:s rymdstyrelse Nasa, i en intervju med tidningen Financial Times.

Skiner alltid

Entusiaster som Mankins menar att rymdsolkraft är den gröna lösningen på jordens växande behov av elkraft.

Han är inte ensam. Experter i USA, Kina, Japan, Storbritannien och EU undersöker nu möjligheterna att hämta solenergi långt ovan atmosfären, skriver branschtidningen Space.com. 

Fördelarna är onekligen många: Solen skiner alltid i rymden, och det med mer intensiv styrka än på jorden. Det skulle kunna borga för en stabil och miljövänlig global elförsörjning.

Ovan jordens oväder och molntäcken skiner solen alltid. Det är där man ska skörda solenergi, menar forskare. Bild: ASME

Avfärdades av Musk

Men trots att Nasa redan 1977 påstod att rymdbaserad solkraft på sikt skulle ersätta fossila bränslen har rymdsolkraft fram till nu avfärdats som science fiction, noterar Financial Times. Till och med superentreprenören Elon Musk har kallat idén ”galen”, eftersom han ansåg att rymdsolkraft inte var kostnadseffektivt. Det var dock för några år sedan, då raketuppfärder fortfarande kostade hisnande summor och teknologin för att föra över solkraft till jorden var under utveckling.

Nu är tekniken mer förfinad. I praktiken går den ut på att fånga upp solenergi i rymden och omvandla den till mikrovågor, som trådlöst skickas till jorden i en samlad stråle. Denna når en mottagarpark på jorden, där mikrovågorna åter omvandlas till elektricitet och distribueras ut i elnätet. Lika miljövänligt som kärnkraft, hävdar Mankins – men utan risker för härdsmältor.

Publicerat 31.03.2022