Innovation

Solglasögon av koldioxid

Berlin-startupen Made of Air har utvecklat en revolutionerande plast av bioavfall. Materialet binder kol och kan användas till allt från möbler till husfasader och trendriktiga accessoarer.

kvinna med solglasögon
Made of Air i samarbetade med H&M.

– Vi är i tillverkningsbranschen men har hjärtat i klimatbranschen. Det är därför vi överhuvudtaget finns, säger företagets affärschef Neema Shams.

Det återvinningsbara plastmaterialet ska binda mer koldioxid än det släpper ut under hela sin livscykel och är enligt Shams ett CO2-negativt material.

huspanel
Bild: Made of Air

Nyligen installerades sju ton Made of Air-paneler på fasaden på en Audi-butik och laddställe för elbilar i München – det var det första stora uppdraget – och bolaget har också samarbetat med H&M med ett par solglasögon. Arkitekterna Allison Dring och Daniel Schwaag grundade Made of Air 2016 och har identifierat fem branscher för sin bioplast: hus, möbler, interiörer, transport och infrastruktur.

– Klimatförändringarna kan bero på att det finns för mycket koldioxid i atmosfären. Så varför kan vi inte göra det till vår största resurs?, säger Neema Shams.

Publicerat 27.07.2021