Innovation

Solen som dödar virus

Efter att ha gjort smycken av smog (!) vänder entreprenören Daan Roosegaarde åter sitt fokus mot himlen.

urban sun
Urban Sun är ett verk av Daan Roosegaarde.

Solen tittar fram… bokstavligt talat.

Lagom till våren väcker en konstgjord sol från Holland hopp om ett friare liv i en värld utan virus.

Solen i fråga heter Urban Sun och är ett verk av Daan Roosegaarde. Tillsammans med ett team av designers, virusexperter och forskare har han skapat en ”sol” vars strålar utplånar luftburna virus.

I likhet med den vanliga solen har den holländska ultravioletta strålar men såklart på en helt annan frekvens. De tester som gjorts visar att dessa ”solstrålar” dödar 99,9 procent av virusen!

Vetenskapen bakom Urban Sun är hämtad från forskning på Columbia University och Hiroshima University.

Portrait Daan Roosegaarde by Willem de Kam

Daan Roosegaarde

Som vanligt när det gäller Daan Roosegaarde skär projektet mellan konst och vetenskap. Hans studio, som är inrymd i en gammal glasfabrik i Rotterdams hamn, beskrivs som ett ”socialt designlaboratorium” vars syfte är att förbättra det dagliga livet i urbana miljöer. Målet är att invånarna ska andas frisk luft, dricka rent vatten och förbruka ren energi. De senaste åren har Studio Roosegaarde presenterat en rad banbrytande innovationer.

Ta exempelvis Grow, en 20 000 kvadratmeter stor purjolöksodling som om nätterna lyses upp av röda och blå led-lampor. Ljuset dansar över det odlade fältet men det är inte bara en kittlande och märklig syn. Fotobiologisk ljusvetenskap indikerar att kombinationer av rött och blått kan förbättra tillväxt och minska behovet av bekämpningsmedel med 50 procent.

Hans fascination för natur och teknik återspeglas också i verk som Smog Free Project – en stor luftrenare för utomhusbruk. Avfallet, i form komprimerade smogpartiklar, samlas in och blir till ringar och smycken.

– Det är det mest vidriga du någonsin har luktat på. Det är som döden i pulverform, bara tänk att du skulle ha andats in detta. Filtrerad smog består till större delen av kol, vilket ju är precis vad diamanter är gjorda av.

space waste lab
Space Waste Lab Performance – en spektakulär ljusshow som tänder laserstrålar när rymdskrot passerar på natthimlen.

I ett annat projekt vill Daan Roosegaarde fånga in och återvinna rymdskrot. En tanke han fick när han blev varse att det i dag kretsar mer än 8 miljoner kilo skrot runt jorden.

Roosegaarde skapade därför Space Waste Lab tillsammans med Europeiska rymdorganisationen. I fas ett byggdes ett system som kan spåra och visualisera rymdavfall. Detta resulterade i Space Waste Lab Performance – en spektakulär ljusshow som tänder laserstrålar när rymdskrot passerar på natthimlen.

Daan Roosegaarde har fått en rad utmärkelser världen över. Men frågan är om inte hans virusdödande sollampa är hans mest uppmärksammade projekt. Kanske inte så konstigt i en tid då vi febrilt längtar efter möjligheten att återskapa sociala kontaktytor.

Bilder: Studio Roosegaarde Porträttbild: Willem de Kam

Publicerat 26.04.2021