Hållbarhet

Snøhetta gör glas av elskräp

Din gamla dator får nytt liv som badrumsvägg.

Glas
Foto: Snøhetta

Utan sand skulle inte bara stränderna vara hårda. Vi skulle också ha svårt att klara oss eftersom sand används till mikrochips, fiberoptiska kablar, isolering och solceller – och är den främsta ingrediensen i glas.

Det norska arkitektkontoret Snøhetta, tillsammans med Studio Plastique och Fornace Brioni, kan ha hittat en lösning på att naturtillgången sand inte är oändlig och att världens högar med elektroniskt avfall bara växer. I ett nytt designprojekt återvinner de både glas och komponenter från datorer, mikrovågsugnar och kylskåp till, just det, glas.

Glas
Foto: Snøhetta

Glasplattorna, som finns i två storlekar, har alla ett unikt mönster och med sin terrazzo-liknande kvalitet är de lämpliga för till exempel badrumsväggar och halvtransparenta skiljeväggar.

Projektet Common sands – Forite med Snøhetta, den kreativa och miljömedvetna designbyrån Studio Plastique i Belgien och Fornace Brionism en exklusiv italiensk kakelplattstillverkare, har utvecklats under tre år. De vackra glasplattorna är ett lysande exempel på hur samarbete och nyfikenhet kan bidra till något helt nytt inom hållbar design. Plus såklart ytterligare ett exempel på Snøhettas innovationskraft. Det norska arkitektkontoret har blivit världsberömt för ikoniska byggnader som Operan i Oslo, Ordrupgaard Museum i Charlottenlund, Danmark, och biblioteket i Alexandria. Tidigare har vi intervjuat Snøhettas vd Isabella Alveberg i podcasten The Talk.

Lyssna här!

Oops! Please enable marketing cookies to view content like this from Nordea


iTunes
Spotify

Publicerat 25.10.2021