Hållbarhet

Sneakers görs på kaffesump

Kan ett par sneakers vara moderiktiga, hållbara och överkomliga – samtidigt? Absolut, om du frågar de vietnamesiska entreprenörerna Son Chu och Jesse Tran. Med bas i Finland har de utvecklat bolaget Rens som producerar gympaskor gjorda av kaffesump och återvunnen plast.

Mer än tre fjärdedelar av materialet i varje par sneakers är kaffe och utöver det innehåller de vattentäta, veganska skorna motsvarande sex återvunna plastflaskor. Dessutom luktar de inte, eftersom kaffets åtråvärda naturliga egenskap att ta bort odör bibehållits.

– Vi ville skapa de bästa gympaskorna, som var tekniskt avancerade och hållbara, säger Tran, som kom till Finland som student.

Rens har nyligen gått igenom en finansieringsrunda och planerar att utöka produktionen och flytta den från Kina till grundarnas hemland Vietnam.

Deras bolag är ett exempel på så kallad cirkulär ekonomi, där avfall tas omhand och omvandlas till nya varor och där produktionen är hållbar. Att strategiskt tänka så är nödvändigt om växthuseffekten ska kunna tacklas i en värld där antalet invånare 2030 spås nå 9 miljarder.

Just modeindustrin har särskilt stor klimatpåverkan – men där är också kreativiteten stor. Rens är långt ifrån det enda företag som experimenterar med nya, återvunna material. Tyska Hugo Boss har exempelvis en kollektion skor gjorda av pinatex, som utvunnits från ananasplantans fibrer. Brittiska Stella McCarthy står bakom ett alternativ till animaliskt skinn kallat mylo, gjort av svamp. Och italienska Salvatore Ferragamo säljer kläder i ett material som innehåller apelsinskal.

Varje initiativ har stor betydelse. Enligt organisationen Common Objective, som arbetar med hållbarhet i modeindustrin, hamnar 57 procent av alla kasserade kläder direkt på soptippen. Lägg därtill att 35 procent av de material som används för att skapa ett plagg kastas under själva produktionen, innan kläderna ens hunnit ut i butik.

Publicerat 04.09.2019