Nyheter & Erbjudanden

Snart utses Årets Funkoprenör 2023

Nomineringarna är klara inför prisutdelningen den 30 maj!

ung kvinna med downs syndrom

För att uppmuntra företagsidéer som främjar olikheter mellan människor instiftade Nordea priset Årets Funkoprenör för några år sedan. Priset ska ges till en entreprenör eller företagare som genom sin affärsidé eller verksamhet gör mer för att inkludera fler utifrån ett funkisperspektiv.

För fjärde året i rad är det snart dags att dela ut priset, eller priserna som det blir denna gång då även andra- och tredjepristagarna kommer att premieras. 

Anmälningsperioden startade i februari och under våren har en namnkunnig jury gått igenom alla anmälningar som kommit in och valt ut tre finalister.

ung kvinna i en soffa

De nominerade är:

  • Funki Instruments, som är verksamma i hela Sverige och riktar sig till personer med intellektuella funktionsvariationer. Funki är ett instrument som alla kan spela på oavsett förmåga och det kan även anpassas efter användaren. Instrumenten kan användas tillsammans i en grupp, även med musiker som spelar klassiska instrument. Detta skapar möjlighet för en interaktion, inte bara mellan personer med intellektuell funktionsnedsättning, utan mellan alla som tycker om att spela musik.

  • TorTalk, som utvecklar talsyntesprogram som gör om text till tal. De som använder programmet är personer med dyslexi, adhd och olika synproblem, men även de som har svårt att koncentrera sig på långa texter eller som har svenska som andraspråk. TorTalk läser upp text på 20 språk och användaren kan välja mellan olika hastigheter och röster. Programmet används i dag av elever, studenter och anställda på skolor, högskolor och arbetsplatser över hela Sverige.

  • UNIQ, ett skolprojekt i Stockholm där elever med intellektuell funktionsnedsättning driver en webbshop där de säljer egna produkter. Pengarna går till skolresor och eleverna lär sig samtidigt entreprenörskap och får träning i inköp, kundkontakter, betalningar och så vidare. De har även gett ut en bok som syftar till att hjälpa barn som är i liknade situationer. Syftet är också att öka kunskapen i samhället kring intellektuell funktionsnedsättning.

Prisutdelningen sker vid en ceremoni måndagen den 30 maj på Nordea, Smålandsgatan 17 i Stockholm. Evenemanget startar klockan 15,30 och avslutas med mingel klockan 17-19.  

Vill du vara med på plats? Här kan du anmäla dig.

Prisutdelningen kommer även att sändas digitalt klockan 15.30-17.00.
Anmäl dig här om du vill lyssna på den digitala sändningen.

Varmt välkommen!

Publicerat 26.03.2023