Hållbarhet

Smått, smart och designat

Det är 17 kvadratmeter stort, väldesignat och består av 100 000 återvunna plastflaskor. Startupbolaget Azure Printed Homes vill skaka om bostadsmarknaden med sina 3D-printade småhus.

Azure Printed Homes hus
Hållbara, 3D-printat småhus är receptet för framtida boende, anser grundarna av bolaget Azure Printed Homes. Bild: Azure.

Byggnadsdelarna till de första husen har nyligen tryckts ut i företagets fabrik i Culver City i Los Angeles. Det handlar om tak, golv och väggar – med kanaler för rör och sladdar. Resterande delar av bostäderna fabriksbyggs, allt för att hålla kostnaderna nere.

Los Angeles stad har under en uppmuntrat husägare att sätta upp småhus, så kallade ADU:s (accessory dwelling units), i sina trädgårdar för uthyrning eftersom bostadsbrist råder, rapporterar magasinet Fast Company. Men i en värld där sådana kostar uppemot 350 000 dollar är det inte möjlig för alla.

Det är där Azure Printed Homes kommer in i bilden. Deras minsta studios med kokvrå och badrum kostar inte mer än 40 000 dollar och det råder ingen brist på återvunnen plast att jobba med.

Till en början siktar bolaget på att sälja till husägare men de för också diskussioner med organisationer som vill förse hemlösa med bostäder. Och på sikt kan de erbjuda familjevillor, genom att sätta ihop flera moduler, påpekar medgrundare Ross Maguire.

– Det finns inga gränser för hur många moduler man kan sätta ihop till olika byggnader, säger han till Fast Company.

Flera andra bolag, bland dem Icon och New Story, jobbar med 3D-printade bostäder. Men de har riktat in sig på tyngre material som betong. Maguier och hans partner Gene Eidelman visste tidigt att de ville jobba med lättviktsmaterial, bland annat för att hålla kostnaderna nere.

Publicerat 23.09.2022