Kultur

Smart business­läsning

Vilken bok har gett de mest övertygande och inspirerande insikterna i affärslivet i år? Sannolikt någon av de sex som är finalister till tidningen Financial Times pris Business Book of The Year.

Business Book of The Year-segraren offentliggörs vid en ceremoni i London den 5 december. Vinnarbokens författare kammar hem 30 000 pund, motsvarande 377 000 kronor. Övriga finalister får 10 000 pund vardera.

Här är finalisterna:

Dead in the Water: Murder and Fraud in the World´s Most Secretive Industry

1. Dead in the Water: Murder and Fraud in the World´s Most Secretive Industry av Matthew Campbell och Kit Chellel.

Med utgångspunkt från ett olöst mord ombord på en tanker tar författarna med läsaren till kontor och domstolar världen över för att visa på rederibranschens smutsiga baksida.

Influence Empire: The Story of Tencent and China´s Tech Ambition

2. Influence Empire: The Story of Tencent and China´s Tech Ambition av Lulu Chen.

Historien om Tencent, bolaget som utvecklat den i Kina så populära appen WeChat, och dess grundare Pony Ma ger en unik insyn i teknikbranschen i jättelandet i öst.

The Rise and Fall of the Neoliberal Order: America and the World in the Free Market Era

3. The Rise and Fall of the Neoliberal Order: America and the World in the Free Market Era av Gary Gerstle.

Gerstle skriver om hur neoliberalism och tron på frihandel och fria marknader påverkat det samtida USA, bland annat i upprinnelsen till finanskrisen 2008.

The Power Law: Venture Capital and the Art of Disruption

4. The Power Law: Venture Capital and the Art of Disruption av Sebastian Mallaby.

Mallaby, som tidigare prisats för sin biografi om den amerikanska centralbankschefen Alan Greenspan, tar med läsaren till Kaliforniens Silicon Valley där han undersöker drivkrafterna hos områdets riskkapitalister och de jättelika teknikbolag som grundats där.

Chip War: The Fight for the World´s Most Critical Technology

5. Chip War: The Fight for the World´s Most Critical Technology av Chris Miller.

Få lär ha missat att det råder brist på halvledarkomponenter – de mikroskopiskt små men vansinnigt viktiga enheter som finns i allt från bilar till datorer och brödrostar. Miller berättar om den komplexa halvledarindustrin och vilka konsekvenser vårt globala beroende av en handfull tillverkare kan få.

Disorder: Hard Times in the 21st Century

6. Disorder: Hard Times in the 21st Century av Helen Thomson.

De volatila energimarknaderna och deras koppling till globala konflikter och internationell politik analyseras elegant av Thomson.

Publicerat 31.10.2022