Innovation

Svensk golfinnovation siktar mot världen

Finns det ett smartare sätt att samla in de miljontals golfbollar som dagligen slås ut på världens 38 000 golfbanor? Absolut, anser grundarna av svenska Relox Robotics. De har tagit fram en robot som hämtar bollarna – och som nu röner stort intresse runt om i världen.

Big Cedar Lodge, driving range
På golfklubben Big Cedar Lodge i Missouri finns Arnold Palmer driving range, som hålls som en av världens bästa övningsanläggningar med hela 26 målgreener. Kanske något för svenska Relox Robotics som nu ställer in siktet på USA. Bild: Big Cedar Lodge

Alla som haft minsta golfambition har gjort det: Stått på en driving range och jobbat på svingen.

Men spelaren har sannolikt också störts av den traktor som i de allra flesta fall kör omkring på övningsfältet och samlar in bollar.

En sådan upplevelse hade den dåvarande KTH-studenten Marcus Olsson i bakhuvudet när han tillsammans med kursarna Fredrika Kringberg och Martin Åkerblad började utveckla en prototyp för en bollplockande robot.

– Det kändes som att traktorn alltid var ute och plockade bollar. Jag ville ju inte träffa traktorn, så mitt fokus var mer på att vrida siktet bort från den och inte på att träna. Det var frustrerande, berättar Olsson för nyhetssajten Breakit.

Relox Robotics robot
Relox Robotics golfbollsrobotar plockar redan bollar i fyra olika länder och på ett 20-tal banor Bild: Relox Robotics

5 000 robotar – före 2027

Vid sidan av att störa spelares fokus tar traktorer tid att köra. Och de genererar utsläpp. Det måste finnas ett smartare sätt, resonerade Olsson och hans vänner. En rundtur till golfklubbar i Stockholmstrakten bekräftade att de tänkte rätt.

Att tacka nej till lukrativa jobberbjudanden för att starta eget och utveckla en golfbollsrobot var dock inget enkelt beslut. Men i dag ångrar trion inte satsningen: Relox Robotics tog nyligen in 11 miljoner kronor i kapital (totalt har man tagit in 25 miljoner kronor), både från privata investerare och Almi. De robotar som nu finns utplacerade på 20 golfbanor i fyra länder ska inom fem år få sällskap av ytterligare 5 000, enligt de mål som satts upp.

– Vi får mer förfrågningar än vi kan hantera just nu, säger Olsson.

Fredrik Kringberg, Marcus Olsson och Martin Åkerblad,
Fredrika Kringberg, Marcus Olsson och Martin Åkerblad är KTH-kompisarna som tillsammans grundat Relox Robotics. Hittills har man tagit in 25 miljoner kronor i kapital.

Siktar på USA

Bollplockaren påminner till viss del om en gräsklipparrobot: den har batteri, motor, sensorer och kan navigera. Men till skillnad från en gräsklippare måste den klara att träffas av hårda golfbollar flera gånger om dagen. Och för att maskinen ska kunna prioritera de områden där det ligger mest bollar navigerar den med hjälp av GPS.

Den närmaste tiden ligger Olssons och hans kollegors fokus på att ta fram en app för roboten samt att lansera den i USA där omkring hälften av världens 38 000 golfbanor ligger. Men på sikt ser Relox Robotics fler användningsområden för sin hårdhudade maskinvarelse, bland dem minröjning och jordbruk.

Publicerat 24.11.2022