Innovation

Smart app håller valpen sällskap

Hunden är människans bästa vän sägs det. Aldrig någonsin har detta varit tydligare än under coronapandemin, då det rått fullkomlig rusning till kennlar för att få tag på en valp som kan vara ett trevligt sällskap.

Cute Labrador Retriever playing with ball at home
Foto: Shuttterstock

Men hur kommer alla dessa valpar klara sig efter pandemin när vi återvänder till våra 9-5-arbeten? Kanske är lösningen, som det mesta nu för tiden, digital. Danska Go Dogo har utvecklat ett datoriserat, non-touch-system för hundträning som ska stimulera vovven när den är ensam hemma. Dr Hanne Jarmer, grundare och vd, började 2015 experimentera med tanken på DTU, Danmarks tekniska universitet. Själv hade hon svårt att få sina whippets stimulerade dagtid.

Med videor där Jarmer själv gav hundarna kommandon, en automat med hundgodis och en filmsnutt med ”Duktig hund!” plus hjälp av två datavetare och en expert på mekatronik utvecklades en prototyp. Två tekniska enheter kopplas till tv-n, inklusive godisautomaten, och gör att matte eller husse kan övervaka och träna hundarna på distans. När tekniken väl finns till salu – förhoppningsvis under 2021 – räknar Hanne Jarmer med att servicen kommer att kosta runt hundralappen per månad.

Hon betonar att appen inte kan ersätta riktig träning eller fysisk kontakt men vara ett bra komplement för rätt hund. Att rasta hunden var sjätte timme är inte heller något som appen klarar, än så länge i alla fall.

Publicerat 04.01.2021