Innovation

Slipp trafikköerna för gott

Jetson One är en flygande enmanfarkost, framtagen av en svensk startup, och snart i serieproduktion.

Video: Jetson

Är det något ur Star Wars? Kanske en futuristisk helikopter? Eller nästa generations luftmotorcykel? Faktum är, du kan beställa den redan nu!

Entreprenören Peter Ternströms flygande fordon Jetson One skapar rubriker och väcker associationer.

– Den är vansinnigt rolig. Man vill inte landa, försäkrar Ternström till sajten Mest Motor.

Fem år har gått sedan Ternström och drönarexperten Tomasz Patan började förverkliga sitt drömprojekt i ett garage i Italien: De ville bygga en flygande bil. Nu är de i mål, men slutresultatet kan mer liknas vid en elektrisk minihelikopter, ett enmansåkdon som formellt kallas VTOL (Vertical Take Off and Landing).

De fantasieggande filmer av testflygningar med prototypen som lagts ut på Youtube har lockat tiotals miljoner tittare. Över 100 fordon är förbeställda och innovationsduon är nu i färd med att ta in 90 miljoner kronor i riskkapital för att bygga en fabrik och komma i gång med serieproduktion, rapporterar Dagens Industri. Den första investeraren är ombord: Silicon Valley-profilen och techentreprenören Rikard Steiber, som även blir senior rådgivare i bolaget.

jetson-one farkost
Flygande framtid. Den svenska startupen har tagit in 90 miljoner kronor i riskkapital. Bild: Jetson

– Med Jetson One kan alla bli piloter, säger Steiber.

Hur fungerar då en Jetson? Det 86 kilo lätta fordonet består av en sits och åtta motorer som är omgivna av en aluminiumram. Det har två reglage, ett för höjd och ett för riktning, och är betydligt lättare att köra än en vanlig bil, försäkrar Ternström i ett antal intervjuer.

– Det tar fem minuter, sedan är du i gång.

Hur långt man kommer beror bland annat på hur mycket man väger, men cirka 20 minuters flygtid är vanligt. Lagom för en tur till stranden eller golfbanan.  

I USA får du flyga den utan certifikat, då den väger under 120 kilo. I Norden finns ännu ingen lagstiftning, men Peter Ternström hyser goda förhoppningar om att vi kommer ta efter USA.

Är du spekulant? För 830 000 kronor kan du komma över en. Ungefär som en bättre bil, fast du slipper köerna.

Fotnot: Namnet Jetson One är förstås en blinkning till den amerikanske tecknade serien om familjen Jetson, som utspelar sig i en framtida science fiction-miljö. En serie som för övrigt också inspirerade den svenske formgivaren Bruno Mathson när han skapade sin världsberömda Jetson-fåtölj.

Publicerat 02.02.2022