Innovation

Skriver historia

Det tog 17 dagar att printa och 48 timmar att sätta upp – och prislappen landade på hälften av vad en likvärdig fastighet skulle kosta. Världens första 3D-printade kontor finns i Dubai.

Det futuristiska, vita enplanshuset ligger inbäddat av grönska och huserar, passande nog, i delar av Dubais Framtidsmuseum. När byggnaden sattes upp häromåret uppmärksammades den med rätta som en smärre revolution. 

Människan har byggt hus på ungefär samma sätt i tusentals år, även om vår tids lyftkranar, grävskopor och datorer gjort processen lättare. Men att husdelar nu kan 3D-printas innebär en omdaning av hela byggbranschen.

I Dubai användes en jättelik industriprinter med en robotarm med måtten 6 x 36 x 12 meter för att ”skriva ut” lagren av byggdelar. Det 250 kvadratmeter stora kontoret består av flera bågformade delar, tänkta som extra garanter för pionjärhusets stabilitet. Tekniken och byggmaterialet, en särskild cementblandning, har passerat flera säkerhetstester i både Kina och Storbritannien.

– Det här är bara början, världen kommer att förändras… Detta är inte bara en byggnad, sa Mohamed Al Gergawi, minister vid Förenade Arabemiratens motsvarighet till statsrådsberedningen, stolt i samband med invigningen.

Då hade el, vatten, internet och luftkonditionering dragits in i byggnaden, som redan på ritbordet gjorts energisnål och svalkande från ökenlandets heta sol.

Glädjen var även stor i Nantes i Frankrike när familjen Ramdani i fjol kunde flytta in i den första 3D-printade familjevillan. Även här rör det sig om ett vitt enplanshus, men denna gång med vacker, böljande yttervägg ut mot en trädgård – särskilt konstruerad för att skydda ett hundraårigt träd på tomten. Det 95 kvadratmeter stora huset rymmer fyra sovrum och ett stort allrum och dess komponenter tog 54 timmar att printa.

Villan är ett pilotprojekt som Nantes universitet, en fastighetsorganisation och staden genomfört gemensamt för att testa tekniken inför större byggen, som en ny kommunal sporthall. Fracky Trichet vid Nantes statsförvaltning, är entusiastisk.

– Under 2000 år har det inte skett några paradigmskiften i byggprocessen, säger han till brittiska BBC.

– Nu är vi precis i början av ett. Vi har just skrivit orden “Det var en gång”.

Benoit Furet vid Nantes universitet är lika glad. Han säger att 3D-tekniken gör att arkitekter kan vara mycket mer kreativa formmässigt, något familjen Ramdanis kurviga hus visar på. Men Furet spår också att byggformen, som redan nu är betydligt billigare än traditionellt byggande, kommer att sjunka ytterligare i pris de närmaste åren, i takt med att 3D-tekniken blir mer tillgänglig. 

Bilder: The Museum of the Future

Publicerat 29.12.2019