Innovation

Sköt upp pensioneringen – blev miljardär

Det är aldrig för sent att börja om. Eller att tjäna sin första miljard, för den delen. Fråga Giuseppe Crippa, 87-åringen som är mångmiljardär efter att ha grundat ett teknikbolag på ålderns höst.

Giuseppe Crippa
Italienske Giuseppe Crippa grundade sitt bolag Technoprobe efter att som 60-åring ha tackat ja till ett avgångsvederlag från sin arbetsgivare. Foto. Laila Pozzo/Technoprobe

Italienske Crippa hade precis fyllt 60 år när företaget han jobbade på erbjöd honom ett avgångsvederlag för att han skulle avsluta sin anställning och avrunda karriären.

Han tackade ja. Men pensionärslivet blev det inte mycket bevänt med. Till skillnad från många andra som längtar efter lugn och ro och långa bekymmerslösa dagar hade Giuseppe inga planer på att fylla resten av sitt liv med bridge och boule.

Tvärtom. Efter sina 35 år på fransk-italienska halvledartillverkaren STM tog han pengarna han erbjöds och satsade dem i en idé han burit på i några år.

Technoprobe
Giuseppe Crippas bolag Technoprobe, som tillverkar sondkort för testning av mikrochip, börsintroducerades nyligen. Familjen Crippa är en av de rikaste i Italien. Foto: Shutterstock.

Hemma i köket

Detta var 1995. I februari i år börsnoterades Giuseppes företag, Technoprobe, som utvecklar och tillverkar sondkort för testning av mikrochip. Bland kunderna finns både Apple och Samsung men hans första kund blev företaget han just lämnat.

Idag är Crippas brorson, Stefano Felici, vd för företaget:

»Min farbror är väldigt uppfinningsrik«, säger Stefano Felici till tidskriften Forbes. »För att reparera ett sondkort behövde du tidigare skicka det till Amerika och det tog två veckor. Så han kom på en process för att göra det i sitt kök.«

Snart flyttade han köksverksamheten till en fabrik i Milano och Technoprobe blev ett familjeföretag. Efter börsintroduktionen äger familjen fortfarande 75 procent av aktierna.

Sluta inte drömma

27 år efter grundandet har Giuseppe Crippa hunnit bli 87 år. Han avgick som vd 2017. Nu är han mångmiljardär och Technoprobe en av de största sondkortstillverkarna i världen med 2 300 anställda. Företaget gjorde 2021 en nettovinst på 136 miljoner dollar efter att ha nått en omsättning på 446 miljoner dollar.

Familjen är i dag en av Italiens rikaste, goda för nästan 4 miljarder dollar.

Om det finns en sensmoral i historien om Giuseppe Crippa och hans sent i livet intjänade miljarder, så är den kanske den att de som värderar människors duglighet i relation till deras ålder bör använda sig av en annan metod. Eller att det är viktigt att aldrig sluta drömma.

Publicerat 30.01.2023