Skattefritt sparande – men se upp med fallgroparna!
I år har det införts skattefria nivåer för sparande i ISK och kapitalförsäkring. Något som fått många familjer att vilja öppna nya konton för att få minskad skatt. Private Bankings jurister Caroline Törnquist och Anna Sandén beskriver de nya reglerna och höjer ett varningens finger, särskilt när det gäller barnspar.
Investeringssparkonto, ISK, har funnits i dryga tio år och har blivit det absolut mest populära sparalternativet för oss svenskar.
Från den första januari 2025 kan man spara skattefritt på ISK eller kapitalförsäkring (KF), upp till 150 000 kronor. Det skattefria beloppet kommer dessutom att höjas vid nästa årsskifte, då det blir 300 000 kronor.
Skatten på ISK och KF - hur beräknas den?
Både ISK och kapitalförsäkring är schablonbeskattade sparformer vilket innebär att tillgångarna beskattas utifrån marknadsvärdet vid vissa tidpunkter. Sparformerna skiljer sig något åt vad gäller vid vilka tidpunkter marknadsvärdet mäts samt på vilket sätt skatten tas ut.
Äger man ett ISK räknar Nordea ut en schablonintäkt som rapporteras till Skatteverket och som förtrycks på deklarationsblanketten. Innehav i en svensk kapitalförsäkring redovisas däremot inte i deklarationen, utan skatten betalas av försäkringsbolaget och tas ut av kunden månadsvis direkt i försäkringen. (Notera att vi i denna artikel inte tar upp vad som gäller för utländska kapitalförsäkringar.)
Den effektiva skattesatsen blir densamma för sparande på ISK och svensk kapitalförsäkring, då båda beräkningarna utgår från statslåneräntan den 30 november året före med tillägg av 1 procent. För 2024 var den effektiva skatten 1,086% och eftersom statslåneräntan nu har sjunkit kommer skatten för 2025 att bli 0,888%.
Hur får man skattefriheten?
Den skattefria grundnivån 2025 om 150 000 kronor (och 300 000 kronor från och med år 2026) gäller för det sammanlagda sparandet som en person har på ISK och i kapitalförsäkring.
Om man har både ISK och KF kommer man i första hand att få avdraget för sparande på ISK. Det sker genom att man automatiskt erhåller ett avdrag i sin deklaration – du behöver alltså inte göra avdraget själv när du har ett ISK.
Om man enbart har en kapitalförsäkring, eller om värdet på ISK är lägre än den skattefria grundnivån, kommer avdraget att kunna göras mot skatten i kapitalförsäkringen. Som nämnts är det försäkringsbolaget som betalar skatten i en kapitalförsäkring. Så i dessa fall behöver man själv manuellt begära avdrag i sin deklaration enligt Skatteverkets anvisningar.
Vad innebär det nya skattefria grundavdraget?
Införandet av de skattefria grundnivåerna innebär i princip att man får en skattebesparing år 2025 med 1 332 kr (0,888% x 150 000) och år 2026 med det dubbla,
2 664 kr, givet att statslåneräntan är oförändrad.
Skattefriheten gäller som tidigare nämnts per person och inte per investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Detta har fått till följd att många börjat fundera på att sprida ut sparandet på flera personer i familjen, exempelvis genom att öppna varsitt ISK i alla barns namn istället för att spara till barnen i sitt eget namn.
Det kan finnas risker med att överföra eller starta sparande i barnets namn varför det är viktigt att både känna till och vara uppmärksam fallgroparna.
Barnsparande i ditt eget namn
Om man sparar på ett ISK eller i en kapitalförsäkring till ett barn i sitt eget namn, ska man vara medveten om att detta sparande räknas som ens eget. Enligt huvudregeln ingår det vid en bodelning med anledning av skilsmässa och dödsfall, förutsatt att man är gift och egendomen i äktenskapet utgör giftorättsgods. Händer något i framtiden, så att det blir aktuellt med en bodelning, finns alltså risken att någon annan än barnet kan göra anspråk på sparandet.
Sparar man på ett ISK i sitt eget namn och tanken är att det är barnet (eller barnbarnets) pengar är det viktigt att notera detta i sitt testamente. Du måste alltså skriva att det specifika ISK-kontot ska tillfalla barnet i den händelse du inte lever när det är aktuellt för barnet att få sparandet.
I testamentet kan man också villkora att sparandet ska utgöra mottagarens enskilda egendom, inklusive avkastningen därav. Överlåter man ISK-sparandet till ett barn under sin livstid kan det vara klokt att skriva ett gåvobrev med motsvarande villkor.
Sker sparandet istället i en kapitalförsäkring i ens eget namn skriver man in barnet som förmånstagare. I sådant fall behöver man inte komplettera med testamente eftersom förmånstagarförordnandet styr vem som får sparandet. Även eventuella villkor om enskild egendom inklusive avkastningen kan skrivas in i förordnandet.
Genom ett sparande i en kapitalförsäkring i ditt eget namn med barnet som förmånstagare behåller du kontrollen över sparandet och kan också bestämma tidpunkten för när pengarna får tas ut eller disponeras av barnet. Detta gäller givetvis även vid sparande i eget namn på ISK.
Man kan som ägare till sparandet också ändra såväl förmånstagare som testamente om något inträffar som gör att barnet inte ska få tillgång till sparandet.
Sparande i barnets namn
Väljer man istället att starta ett sparande i barnets namn ska man vara medveten om att sparandet, som huvudregel, tillfaller barnet på 18-årsdagen, det vill säga när denne blir myndig. Det innebär att man som förälder från den dagen inte har kontroll över sparandet och man får inte heller ta ut pengar från barnets konto hur som helst.
Barnet får i samband med sin myndighetsdag kontroll över sina banktjänster och alla tillgångar, oavsett om man som förälder anser att barnet är moget att hantera sparkapitalet. Detta behöver inte vara ett problem, men det finns en risk att pengarna man sparat inte kommer att användas så som det var tänkt. Intentionen med sparandet kanske var att utgöra en insats vid ett framtida boende eller körkort.
Om man som förälder vill ha mer kontroll över när barnets ska få tillgång till sparandet även efter myndighetsdagen finns andra alternativ, till exempel särskild förvaltning. Det kan du läsa mer om i Catharina von Hartens artikel, Arv och gåvor, våga ta diskussionen, se lästipsen längre ner.
Vad innebär Överförmyndarkontroll?
Det är också viktigt att känna att när man sparar i barnets namn får kommunens överförmyndare inflytande över barnets tillgångar om sparandet uppnår en viss gräns. Den så kallade överförmyndarkontrollen träder in när barnets tillgångar överstiger åtta prisbasbelopp vilket år 2025 motsvarar drygt 470 000 kronor. (Nytt fastställt prisbasbelopp för 2025 är 58 800 kronor.)
Att kommunens överförmyndare och överförmyndarnämnden får inflytande över tillgångarna är reglerat i Föräldrabalken. Det innebär bland annat att överförmyndaren måste lämna sitt godkännande till vissa investeringar. Vidare ska föräldrarna lämna in en förteckning över barnets tillgångar samt regelbundet skicka in en årsräkning över hur tillgångarna förvaltats.
Oftast är det när ett barn ärver, får gåvor eller större försäkringsutbetalningar som överförmyndaren kopplas in. Dock ska man vara medveten om att även ett kontinuerligt månadssparande till barn, exempelvis genom att löpande spara barnbidraget till barnet på ett ISK, kan innebära att man når gränsen för 8 prisbasbelopp tidigare än barnets 18-årsdag. Givetvis är det också beroende av vilken avkastning som genereras på kapitalet.
Hur ska jag tänka kring barnsparande?
Som förälder bör man överväga vad som väger tyngst: Är det att sparandet till barnet är skattefritt eller att du kan ha kontroll över sparandet, både vad gäller om kapitalet överstiger 8 prisbasbelopp och när barnet ska få tillgång till kapitalet?
Diskutera gärna dessa frågor med din rådgivare i Private Banking, som även kan koppla in en familjerättsjurist om du vill skriva gåvobrev, testamente eller förmånstagarförordnande för ditt barns sparande.
Mer att läsa om barnspar och skatteskal
Välj rätt när du vill placera i skatteskal, av Anna Sandén
Arv och gåvor – våga ta diskussionen, av Catharina von Harten
Text: Caroline Törnquist och Anna Sandén
Foto: Karl Nordlund och Jörgen Hinder
Publicerat 02.01.2025