Kultur

Serien som gjort världen schack-galen

Under pandemin tittar vi på serier som aldrig förr. Därför var det synnerligen vältajmat av Netflix, att precis när den andra vågen av coronaviruset i höstas började dra genom världen, så släpptes The Queen’s Gambit. Under november följde 62 miljoner tittare serien, vilket är alla tiders online-rekord för en serie med ett bestämt antal avsnitt. Intresset för det unga schackgeniet Beth Harmon har också fått efterfrågan på spel, tidtagarur och schackböcker att rusa i höjden. Schack har blivit högsta mode igen.

– Min egen klubbs nybörjarkurser blev fulla direkt och vi har fått sätta in extrakurser, säger Ofelia Thörnqvist, vice ordförande i Linköpings allmänna schacksällskap och kanslist på Sveriges schackförbund.

– Den äldre generationen säger att de inte sett ett sådant uppsving i intresset sedan Fischer vann VM 1972. Det är helt galet!

Anya Taylor-Joy som Beth Harmon i Netflix serien Queen's Gambit. Bild: Netflix.
Anya Taylor-Joy som Beth Harmon i Netflix serien Queen's Gambit. Bild: Netflix.

10 fantastiska schackfakta

Spelhysteri!

Veckorna efter The Queen’s Gambits premiär har försäljningen av schackspel gått upp med 125 procent. Enskilda speltillverkare som familjeföretaget Goliath Games säger att de har sett en försäljningsökning på över 1 000 procent.

Queen’s Gambit …

… eller damgambit är en av de äldsta öppningarna, nämnd redan 1490, som bygger på dragen 1) d4, d5 och 2) c4.

Mötet mellan supermakterna

Under kalla kriget mellan Sovjetunionen och USA möttes ryssen Boris Spasskij och amerikanen Bobby Fischer 1972 på Island i en match om VM-titeln. Mötet var inte bara en rafflande uppgörelse mellan två stormästare utan kom att bli en symbolisk kraftmätning mellan två supermakter. Fischer vann denna ”århundradets match” i ett sista och avgörande parti. Senare kom han även att flytta till Island och blev 2004 isländsk medborgare.

Många möjligheter

I universum finns det 1080 atomer. Antalet möjliga och unika schackpartier är något fler: 10128.

Läsvärd!

Den näst första tryckta boken på engelska var en bok om schack.

Kungen är död

Schack är ett av världens äldsta och mest spridda spel. Det har troligen sitt ursprung i Indien på 500-talet och nådde Europa via Persien. Namnet kommer från det persiska ordet för kung: shah. Reglerna som vi fortfarande spelar efter stiftades i huvudsak i Spanien på 1400-talet. Schack matt kommer från persiskans ”Shah Math”, som betyder ”Kungen är död”.

Norsk världsmästare

Officiella världsmästare finns sedan 1800-talet och den nuvarande är norske Magnus Carlsen. Han vann VM-titeln 2013 när han besegrade indiern Viswanathan Anand och året efter blev han dessutom världsmästare i snabbschack och blixtschack (två grenar som vi också känner igen från The Queen’s Gambit!).

Berömd etta

Den tidigare världsettan Garri Kasparov, född i Azerbajdzjan 1963, har varit rådgivare till The Queens’ Gambit och tränare till Magnus Carlsen. 1989 spelade Kasparov mot schackdatorn Deep Thought och vann båda partierna. 1996 spelade Kasparov en match över sex partier mot Deep Blue. Han vann med 4-2.

Chess som musikal

1986 gjorde Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musikal Chess succé. Den är löst baserad på stormästare som Bobby Fischers, Viktor Kortjnojs och Antolij Karpovs karriärer. Hur stor effekt musikalen haft på världens schackintresse är däremot okänt.

Otur!

Schack spelas på 64 rutor med 16 pjäser per spelare och är ett av få spel som inte har något alls att göra med tur. Bara skicklighet räknas.

Publicerat 05.01.2021