Kultur

Segervisst frimärke

Vändningen i judokampen är dramatiskt. Plötsligt fäller pojken den vuxna mannen, trots den äldres svarta bälte. Det symboliska motivet, signerat graffitikonstnären Banksy, har just kommit ut som frimärke i det krigsdrabbade Ukraina.

Frimärket fck-ptn
Fredsmärke. Ukrainas postverk har gett ut ett frimärke vars motiv förebådar seger i kriget mot Ryssland, signerat konstnären Banksy.

Igor Smeljanskij, generaldirektör för Ukrainas postverk, säger till designtidskriften Dezeen att hans team var på jakt efter ett motiv som återspeglar känslorna hos alla ukrainare, nämligen viljan att besegra Ryssland och få ner dess president Vladimir Putin på golvet.

– Vi hoppas att frimärket även blir en profetia, säger han.

Målade på ruin

Den ursprungliga målningen gjordes på en vägg tillhörande ett sönderbombat hus i staden Borodjanka nordväst om Kiev. Dit reste den hemlighetsfulle brittiske graffitimålaren Banksy i höstas och målade på ett antal byggnader som förstörts av Rysslands bombardemang. Att han avbildade en judomatch är ingen tillfällighet, det är en sport som Vladimir Putin utövat i många år och vars förbund han varit hedersordförande i.

– Banksys målning, som lämnades på en ruin i Borodjanka, visar inte enbart på världens stöd för Ukraina utan också på vår tro på seger, säger Smeljanskij.

Frimärket fck-ptn
Brittiske Banksy uppges ha rest till den sönderbombade ukrainska staden Borodjanka i höstas och målat på ruiner där. Ett av hans verk har nu blivit frimärksmotiv.

Gillar att provocera

Banksy, vars identitet är okänd, är internationellt hyllad och känd som en konstens ”enfant terrible”. Genom åren har han skapat provokativa och satiriska motiv (tänk kyssande poliser eller skurkar som kastar blommor) på väggar i storstäder världen över – och även smugit in sin konst på etablerade konsthallar som Tate Britain i London och Museum of Modern Art i New York. Banksys verk säljs numera för sjusiffriga belopp och finns bland annat hemma hos Hollywoodstjärnorna Angelina Jolie, Jude Law och Christina Aguilera.

Hans dyraste verk hittills är Love is in the bin som i fjol höstas klubbades på auktion för smått astronomiska 249 miljoner kronor.

Publicerat 28.03.2023